Checklist: Olietanker of speedboot

Hoe snel, wendbaar én efficiënt is uw supply chain?

Olietankers en speedboten? Wellicht bent u al bekend met deze metafoor voor organisaties. In deze checklist, een co-productie van Involvation en Supply Chain Media, trekken de makers deze metafoor door naar supply chains.

Veel supply chains zijn traag, log en duur; net als olietankers. Deze supply chains worden gekarakteriseerd door veel lange overdrachten. Het werk bevindt zich over het algemeen in lange wachtrijen, in plaats van dat er aan wordt gewerkt, laat staan waarde aan wordt toegevoegd. Complexiteit is veelal zelf veroorzaakt en ondanks alle planning effort ontbreekt grip.

Betrouwbaarheid is beperkt en discipline lijkt vaak ver te zoeken. En dat terwijl er juist behoefte zou moeten zijn aan snelheid, wendbaarheid en efficiëntie; aan speedboten. Soms om de concurrentie af te troeven op snelheid, maar veel vaker om efficiënt de betrouwbaarste of flexibelste of gewoon de goedkoopste te worden. Speedboten onder supply chains zijn klantgedreven, mijden verspilling en focussen op flow. Daarnaast zijn ze effectief flexibel, voorkomen ze overbelasting en beslissen ze laat als het kan en vroeg als het moet.

Hoe wordt u een speedboot? Om van uw supply chain een speedboot te maken moet u ten eerste lange, onbetrouwbare overdrachten in uw keten reduceren. Populair gezegd: u moet flow creëren. In het ideale geval één lopende band. In de praktijk mag u vaak uw handen al dichtknijpen met een serie min of meer geïntegreerde werkcellen. Ten tweede moet u er voor zorgen dat u deze flow maximaal benut. Flow op zich is al mooi, maar u heeft er niets aan als u capaciteit tekort komt of uw resources op het verkeerde moment aan de verkeerde opdrachten werken. Goede besturing van uw flow vormt dus de sleutel tot succes.

Heeft u uw olietanker al ingeruild voor een speedboot? Ontdek met deze checklist waar u staat. Vul de vragen in en krijg inzicht in de toegevoegde waarde en het potentieel van uw huidige ketenbeheersing.

Download: Checklist: Olietanker of speedboot