Checklist voor internationale inbound-logistiek

Coördinatie van importstromen

Inbound-logistiek is voor productie- en handelsbedrijven tegenwoordig van cruciaal belang. Deze activiteit beperkt zich niet tot het ontvangen van goederen in een warehouse. Nu veel producenten grondstoffen en onderdelen uit het Verre Oosten halen en groothandels daar producten sourcen, is het proces van inbound logistics veel complexer geworden.

Internationale transportstromen

Een productie- of handelsbedrijf dat goederen bijvoorbeeld vanuit China importeert, heeft te maken met verschillende processtappen voordat alles is afgehandeld. Na het plaatsen van een productie- of aankooporder moet het transport van de goederen, veelal als zeevracht, worden geregeld. Hierbij is het belangrijk om bij tariefvergelijkingen de toeslagen en secundaire voorwaarden mee te wegen.

Voor het internationale transport vanuit China naar Europa moet de financiële-, goederen-, en douanedocumentatie helemaal op orde zijn. Het productie- of handelsbedrijf wil gedurende het transport op de hoogte blijven of er geen vertragingen zijn die de business dreigen te verstoren.

Na uiteindelijke ontvangst van de bestelde goederen is het zaak dat de financiële afhandeling efficiënt en nauwkeurig gebeurt. Een check tussen de uiteindelijke transportfactuur en het afgesproken tarief is hierbij een belangrijk onderdeel.

Een optimale coördinatie van de internationale inbound-logistiek zorgt ervoor dat het primaire proces bij het productie- of handelsbedrijf altijd doorgaat.

Caroz en Supply Chain Media hebben een checklist gemaakt over internationale inbound-logistiek. Beantwoord de tien vragen om te weten of het managen van importstromen binnen uw bedrijf goed verloopt.

Download: Checklist voor internationale inbound-logistiek