Checklist genderdiversiteit voor leidinggevende

Checklist genderdiversiteit voor de leidinggevende

Genderdiversiteit is een hardnekkig probleem op de werkvloer, terwijl diversiteit juist sterk bijdraagt aan innovatie. Al jaren staat genderdiversiteit als prioriteit op de agenda bij topmanagers, maar er verandert in de praktijk nog weinig. Om echte verandering hierin te bewerkstelligen, is er actie nodig van zowel de vrouwelijke talenten, de hr-afdeling als de direct leidinggevende. Na een eerdere checklist voor vrouwelijke talenten volgt nu die voor de leidinggevende. 

Focus onderaan

Wat nogal eens gebeurt, is dat een bedrijf in een verbeteringstraject focust op meer vrouwen in de top. De vaak gebruikte metafoor van het glazen plafond is echter misleidend, want dit suggereert dat vrouwen alleen problemen ondervinden in het bovenste gedeelte van de organisatie. Het probleem begint echter al veel eerder. Vrouwen krijgen ook minder vaak promoties in middel- en lage functies. Op die manier verliest een organisatie op ieder niveau vrouwelijke talenten, waardoor er aan de top weinig overblijven.

Netwerken

Sociale netwerken zijn een goede manier om de weg naar de top te bewandelen. Ook hier ligt een probleem voor vrouwen. Zij krijgen maar in beperkte mate toegang tot dergelijke netwerken, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Leidinggevenden kunnen hier als sponsoren en mentoren een uitweg bieden. Door mannen te koppelen aan vrouwelijke talenten kunnen zij worden geïntroduceerd in de verschillende afdelingen en netwerken van het bedrijf.

Download de Checklist genderdiversiteit voor leidinggevende

Onderneemt u als manager al de juiste stappen om genderdiversiteit in uw bedrijf te krijgen? Supply Chain Magazine heeft een praktische checklist ontwikkeld. Check de 10 vragen voor de leidinggevende.

Alle checklists van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Checklist genderdiversiteit voor de leidinggevende