Chauffeurs zwakste schakel bij transport waardevolle lading

Enkele jaren geleden sneden bendes nog vrachtwagens open; waardevolle lading was vaak beschermd met alleen een stuk gekleurd zeil. Maar transporteurs zijn hun lading steeds beter gaan beveiligen, waardoor criminelen een stap verdergaan. ´De zwakste schakel is de chauffeur geworden´, zegt een woordvoerder van verzekeringsbedrijf TVM in het Financieele Dagblad van 26 januari.

Chauffeurs van vrachtwagens zoeken ´s nachts steeds vaker de beschutting van een bewaakte parkeerplaats, uit angst voor overvallen. Dieven die het op de lading van vrachtwagens hebben voorzien, worden steeds brutaler. Dat bleek opnieuw toen op 25 januari bij een overval in de buurt van Moerdijk. Naar verluidt probeerden drie gewapende mannen een slapende vrachtwagenchauffeur op een parkeerplaats te overmeesteren. Het is het type overval dat TVM steeds vaker ziet.

Beveiligde parkeerplaatsen
De oplossing ligt volgens TvM bij zwaar beveiligde parkeerplaatsen. TVM ziet een voorbeeld in de zwaar beveiligde parkeerplaats in de buurt van Calais, All4trucks, waar chauffeurs tegen betaling van ruim twintig euro achter hoge hekken de nacht kunnen doorbrengen. Wie naar binnen wil, moet dooe een speciale sluis. Op de hekwerken staat stroom en over het terrein lopen beveiligers met honden. In totaal zijn er inmiddels circa dertig parkeerplaatsen in Nederland beveiligd.

Supply Chain Magazine bracht de ladingdiefstal in Nederland in 2009 in kaart (PDF, landkaart met parkeerplaatsen op pagina 43 van het artikel)