Cargobase drukt kosten spoedzendingen aan producenten

Steeds meer grote bedrijven zijn het nieuwe onlineplatform Cargobase aan het ontdekken. De kracht van deze Nederlandse start-up zit in het razendsnel kunnen koppelen van koeriers aan bedrijven die met spoed onderdelen nodig hebben, bericht het FD van 8 november 2014. Een fabrikant die een productielijn moet stilleggen omdat een onderdeel niet voorradig blijkt te zijn, loopt direct kapitalen mis. Om het betreffende onderdeel zo spoedig mogelijk ter plaatse te krijgen, wordt doorgaans niet op de centen gelet. Toch kan fors bespaard worden op de spoedzending, en daar spelen Jan van der Burgt en Wiebe Helder graag op in. Hun dienst Cargobase is inmiddels een half jaar live en ze hebben al grote namen als Continental Automotive, STmicroelectronics en DB Schenker aan zich weten te binden.

Cargobase is een onlineplatform waar producenten en vervoerders elkaar snel kunnen vinden als de nood hoog is. ‘Bij Cargobase tikt iemand in zo’n geval direct een opdracht in en heeft hij binnen dertig minuten een aantal concurrerende aanbiedingen binnen, die voor andere logistieke aanbieders zichtbaar zijn’, legt Van der Burgt uit. ‘De zogeheten premium freight, spoedzendingen en bijzondere zendingen die vooral via de lucht gaan, kent marges van 60 tot 150 procent. Daar kan dus de helft of meer vanaf.’

Grote autofabrikanten, die tegenwoordig allemaal volgens het just in time-model met zo weinig mogelijk voorraad werken, kopen het transport van hun goederen vooraf via tenderprocedures in. De onvoorziene haastklussen bedragen zo’n 10 procent van hun totale logistieke kosten. In andere sectoren, zoals biofarma en olie- en gaswinning, is premium freight dagelijkse praktijk.

Cargobase ontvangt voor zijn bemiddeling van elke transactie tussen bedrijf en vervoerder 6 procent. Wat de totale omzet is, wil Van der Burgt niet kwijt. ‘Dat ligt gevoelig. Sommige klanten willen niet vertellen hoeveel premium freight ze gebruiken, want dat kan worden uitgelegd als falend inkoopbeleid.’ Wel kan hij melden dat klanten van Cargobase besparingen hebben gerealiseerd oplopend tot 50 procent.