Cargill kampt met sojaschaarste

Het Amerikaanse agriconcern Cargill ondervindt problemen door een gebrek aan sojabonen. De nettowinst van Cargill daalde daardoor het afgelopen kwartaal met maar liefst 26 procent, zo meldde The Financial Times op 7 oktober 2014.

In de VS heerst momenteel de grootste sojaschaarste sinds jaren. Sinds 1973 zijn de voorraden niet zo klein geweest, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Door het tekort aan sojabonen konden de fabrieken van Cargill de afgelopen maanden minder voedselingrediënten en diervoeding produceren.

Toch leidt de schaarste aan sojabonen vooralsnog niet tot prijsrecords. Dat komt omdat er oogsten worden verwacht die de tekorten snel zullen laten verdwijnen. In de VS wordt de grootste oogst van sojabonen ooit verwacht, en ook Brazilië stevent af op een record, afgaande op het aantal planten dat nu wordt gezaaid.

Cargill heeft, samen met vier andere concerns, 80 procent van de wereldhandel in voedingsgrondstoffen in handen. Het Amerikaanse concern boekte dit gebroken boekjaar 1,48 miljard euro winst; 19 procent minder dan vorig jaar.