Canon en DSM investeren in projecten Limburg

Midden-Limburg

Het Japanse elektronicaconcern Canon gaat een tonerfabriek bouwen in het Limburgse Venlo, een investering van circa honderd miljoen euro. Tegelijkertijd investeren multinational DSM, de provincie Limburg en de Universiteit Maastricht 180 miljoen euro extra in de Chemelot Campus in Sittard-Geleen en de gezondheidscampus in Maastricht. Dat meldt het Financieele Dagblad op 13 januari.

Canon, dat in 2010 het Venlose Océ overnam, kondigde de bouw van een nieuwe fabriek enkele dagen geleden. In de fabriek, die in Venlo komt te staan, zal veel gebruik worden gemaakt van robots, bedoeld om de arbeidskosten te drukken.

In Amerika heeft Canon al een tonerfabriek waar robots grote delen van het productieproces voor hun rekening nemen. Door in Venlo voor de Europese markt te produceren, kan het Japanse elektronicaconcern besparen op transportkosten en de negatieve effecten van de sterke yen ten opzichte van de euro beperken. De fabriek moet in 2013 operationeel zijn.

Versterking economie
De aangekondigde investering van DSM, de provincie Limburg en de Universiteit Maastricht moet de ontwikkeling en vermarkting van nieuwe producten zoals bio(medische) materialen, bevorderen. Het geld is bestemd voor onderzoeksfaciliteiten, een onderwijsprogramma, vastgoed en voor een kapitaalfonds voor ondernemingen. Volgens de consortiumpartners draagt de investering bij aan de structurele versterking van de Limburgse economie.

Half december werd al bekend dat Coca-Cola zijn oog heeft laten vallen op een fabriek in Geleen, eigendom van het Amsterdamse chemiebedrijf Avantium, voor de ontwikkeling van een nieuwe milieuvriendelijke colafles.