C&A gaat jeans dichter bij huis produceren

Giny Boer

C&A haalt de productie van zijn jeans deels terug uit de lagelonenlanden. Het van oorsprong Nederlandse kledingconcern neemt daarvoor in Mönchengladbach (Duitsland) een nieuwe textielfabriek in gebruik. Daar zullen – om te beginnen – jaarlijks 400.000 spijkerbroeken geproduceerd worden.

‘Wij zijn straks het eerste kledingbedrijf dat weer hier in Duitsland produceert’, stelt de Nederlandse CEO Giny Boer (foto) in de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Het familiebedrijf, met een hoofdkantoor in Düsseldorf en 1.400 filialen wereldwijd, claimt zo het eerste van de grote kledingmerken te zijn dat daadwerkelijk productie terughaalt naar West-Europa.

Minder milieulast

De fabriek in Mönchengladbach start in eerste instantie met 400.000 stuks jeans. Later wordt dat aantal opgevoerd naar 800.000; 3 procent van de jaarlijkse jeansverkoop door het concern. Productie dichter bij de winkels zorgt volgens Boer voor een afname van de milieulast door transportbewegingen.

C&A kondigt ook een modernisering van het winkelbestand aan. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe kledingconcepten. Zo is er momenteel een proef gaande met de verkoop van tweedehandskleding in een winkel in Hamburg. Ook is het bedrijf een samenwerking gestart met Zalando om tijdens de lockdowns via deze webwinkel kleding te verkopen.

Onlineverkoop opkrikken

De coronacrisis heeft C&A behoorlijk hard geraakt. De onlineverkoop heeft volgens Boer een flinke impuls nodig. Naar schatting 20 procent van de omzet wordt nu verkocht via de webwinkel van C&A. Boer streeft ernaar dit percentage de komende jaren op te krikken naar 50 procent. Om dat te realiseren wordt dit jaar ook een derde distributiecentrum geopend.

Bron: FD