Businessthriller: Amazon aan de macht

Cloud Inc.

De businessthriller ‘Cloud Inc.’ heet oorspronkelijk in het Engels ‘The Warehouse’. Met die titel wordt meteen duidelijk dat het boek refereert aan het bedrijf Amazon. Het verhaal speelt zich af in een nabije, onheilspellende toekomst waarin de werkloosheid heel hoog is en de steden vrijwel onleefbaar zijn. Veel mensen willen daarom maar al te graag werken voor de wereldwijde webwinkel Cloud. Dit bedrijf heeft over de hele wereld gigantische complexen rond zijn distributiecentra gebouwd waar de medewerkers ook wonen. De filosofie van oprichter Gibson is dat het wonen naast de distributiecentra veel onnodig woon-werkverkeer bespaart en daarmee ook energie. De aflevering van de bestelde producten gebeurt volledig door drones. Het orderverzamelen in het warehouse wordt voornamelijk handmatig gedaan. Gibson heeft hier bewust voor gekozen om werk te behouden voor de medewerkers. Deze medewerkers zijn tegelijkertijd de bewoners van het bedrijfscomplex, dat is voorzien van restaurants en entertainment en waar zij dus hun salaris van Cloud kunnen uitgeven aan hetzelfde bedrijf. Cloud is dus eigenlijk een economie op zichzelf.

De twee hoofdpersonen zijn Paxton en Zinnia. Paxton is ingedeeld als een soort ordebewaker in het complex. Zinnia werkt als orderpicker in het gigantische magazijn, maar is eigenlijk undercover bezig om bepaalde bedrijfsgeheimen van Cloud te achterhalen. Naast de twee hoofdpersonen vertelt Gibson, die terminaal ziek is, in de vorm van een blog over de filosofie van zijn bedrijf.

Het boek leest vlot. De wereld van het bedrijf Cloud en de toegepaste technologie in het woon-werkcomplex wordt heel nauwkeurig en toegankelijk beschreven. Alle technische zaken, zoals het vrij precies volgen van personen aan de hand van hun elektronische polsbandjes, zijn op dit moment ook in het echt al mogelijk. De geestdodende, gejaagde werkzaamheden in het warehouse komen erg herkenbaar over en doen denken aan recente praktijkverhalen in de kranten over Bol.com en Amazon.

Behalve een beschrijving van een dystopisch toekomstbeeld is ‘Cloud Inc.’ ook een spannende thriller. Het komt een beetje in de buurt van de betere toekomstthrillers als ‘Jurassic Park’ en ‘Prey’ van Michael Crichton, die vanwege zijn (cum laude) afgeronde studie biologische antropologie naast een spannend verhaal ook zeer goed ontwikkelingen en mechanismen in de wetenschap en business kon uitleggen.

‘Cloud Inc.’ (2019), Rob Hart. Karakter Uitgevers B.V., 400 blz., €21,99