‘Business as usual’ voor Nederlandse bedrijven in Turkije

De impact van de mislukte staatsgreep op de Nederlandse bedrijven die in Turkije actief zijn, valt mee. Volgens technologie-bedrijf Vanderlande Industries heeft de couppoging ook geen gevolgen voor het megaproject in de nieuwe luchthaven in Istanbul.

Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland. Er zijn bijna 2000 Nederlandse bedrijven actief. Na de legeropstand gingen de meeste werknemers maandag gewoon weer aan het werk, meldt het FD op 18 juli na een rondgang langs een groot aantal ondernemingen. Alleen touroperator Corendon en de KLM hebben direct last van de gebeurtenissen.

Volgens Corendon, marktleider in reizen naar Turkije, was het land dit jaar sowieso al minder in trek. Het aantal vakanties dat nog geboekt werd, 1300 per dag, is nu echter gehalveerd. KLM vliegt sinds zondag weer volgens schema op Istanbul. Wel heeft het bedrijf het schema omgegooid, waardoor de bemanning niet in de Turkse stad hoeft te overnachten.

Vanderlande Industries

Vanderlande Industries, producent van bagagesystemen op luchthavens en sorteersystemen voor pakket- en postdiensten, sleepte begin dit jaar in Turkije de grootste order ooit binnen: het technologiebedrijf levert het hele bagage-afhandelingssysteem voor de internationale luchthaven in Istanbul. Het Veghelse bedrijf volgt de ontwikkelingen in Turkije op de voet.

Volgens CEO Goof Hamers heeft de couppoging geen gevolgen voor het megaproject. ‘We hebben dit weekend eerst contact gezocht met onze medewerkers en toeleveranciers. Zij zijn niet in gevaar geweest.’ De bouw van het bagagesysteem moet in 2018 klaar zijn. Volgend jaar hoopt Vanderlande ook het onderhoudscontract in de wacht te slepen.

Toyota

In Turkije zijn ook tal van autofabrikanten gevestigd. Merken als Toyota, Fiat, Ford, Renault, Hyundai en Honda produceren voertuigen in het land. Toyota legde zaterdag korte tijd de productie stil bij de autofabriek in Sakarya, circa 120 kilometer van Istanbul, aldus Nu.nl op 16 juli. De eerste dienst werd geschrapt omdat er te veel ‘onzekerheid’ was, aldus het Japanse concern.

Bosporus

De Bosporus, een van de drukst bevaren scheepvaartroutes in Turkije, was in het weekend van de poging tot staatsgreep eveneens korte tijd gesloten voor alle olietankers. De Bosporus geldt ook als een belangrijke route voor olie-export vanuit Rusland. Inmiddels is het olietransport over zee weer volledig hersteld.