Buitenlandse interesse voor fabrieken in Nederland

Nederland is in trek bij het buitenland als vestigingsplaats voor fabrieken: Punch Powertrain, fabrikant van automatische versnellingsbakken in St. Truiden, is verkocht aan het Chinese Yinyi. En het Deense Dong Energy heeft zijn oog laten vallen op Noord-Brabant als vestigingsplaats voor een nieuwe afvalverteringsfabriek.

Punch Powertrain is recent voor 1 miljard euro verkocht aan Yinyi, meldt het Eindhovens Dagblad op 11 maart 2016. De Yinyi Group is een conglomeraat van bedrijven dat in handen is van privé-investeerders in China. Punch Powertrain raakte in 2009 in de problemen, waarna een reorganisatie volgde. Punch levert nu automatische versnellingsbakken voor hybride auto’s.

Punch heeft vestigingen in St. Truiden en in Eindhoven. In de fabriek in St. Truiden werken ruim 500 mensen. In de vestiging in Eindhoven, de vroegere DAF-fabriek, zijn nog eens circa zestig mensen actief. Zij houden zich bezig met onderzoek en ontwikkeling voor het bedrijf.

Met de overname is het behoud van de werkgelegenheid volgens Yinyi gegarandeerd. Het bedrijf zegt zelfs te verwachten dat er binnen twee jaar zo’n vierhonderd banen bijkomen. Voor de Belgisch-Limburgse investeringsmaatschappij LRM, die 26,5 procent van de aandelen bezit, levert de deal een extraatje op van 230 miljoen euro.

Dong Energy

De enzymtechnologie van Dong Energy zou afval uit de regio Eindhoven moeten verwerken tot biogas, meldt de website Energeia op 10 maart 2016. Samen met de Eindhovense afvalinzamelaar Cure Afvalbeheer zou Dong zoeken naar mogelijkheden om in Noord-Brabant een afvalverteringsfabriek te starten.

Dong zet met een combinatie van enzymen, mechanische sortering en vergisting huishoudelijk afval om in biogas en stroom. Het proces heeft de naam Renescience meegekregen. Het recyclingpercentage van de totale afvalstroom in de regio Eindhoven zou door de komst van een Renescience-installatie fors kunnen stijgen, aldus Cure Afvalbeheer.

Het Deense Kopenhagen heeft sinds begin 2014 al de beschikking over een demonstratiefabriek met de technologie van Dong Energy. In het Britse Northwich, bij Manchester, verrijst op dit moment de eerste fabriek op industriële schaal.