Britten hebben weer Marmite op brood

Even dreigden de Britten het zonder hun populaire broodbeleg Marmite te moeten stellen. Door het zwakke pond was het smeersel, samen met enkele andere producten van Unilever, bij supermarkt-keten Tesco amper verkrijgbaar. Volgens de NOS repten de Britse media al van ‘Marmite-gate’.

Inmiddels is het conflict dat Unilever en Tesco hadden over de prijzen van de producten in de supermarkt weer opgelost. Het voorgenomen vertrek van de Britten uit de Europese Unie lag aan het probleem ten grondslag. Het Britse pond gleed hierdoor af naar het laagste punt sinds 1985.

Als gevolg daarvan kwamen de prijsafspraken tussen de beide bedrijven onder druk te staan. Unilever kreeg immers relatief minder betaald voor de producten die het aan Tesco levert, terwijl het in euro’s nog steeds dezelfde bedragen kwijt is aan grondstoffen en personeel.

Prijzen verhogen

Unilever verlangde daarom van Tesco dat het de prijzen van zijn producten zou verhogen. Tesco zag dat niet zitten, omdat dat klanten zou kunnen kosten. Volgens de supermarktketen worden bovendien veel producten van Unilever in Groot-Brittannië gemaakt en verliest het concern dus helemaal geen geld op de producten.

Als gevolg van het conflict tussen beide bedrijven waren behalve Marmite ook PG Tips-thee, Pot Noodles en wasmiddel van het merk Surf korte tijd niet meer verkrijgbaar in de webwinkel van Tesco. ‘Marmite-gate’ ging op sociale media al gauw een heel eigen leven leiden.