Breytner krijgt eerste Nederlandse e-truck van Tesla

Breytner, Rotterdams pionier in zero-emissie transport, haalt de eerste elektrische vrachtwagen van Tesla naar Nederland. We willen graag vooroplopen in elektrisch transport, en dus ook met deze Tesla’, aldus Marie-José Baartmans (foto), directeur van Breytner.

Dat Breytner als eerste de Tesla Semi naar Nederland haalt, werd bekendgemaakt op het op 25 november gehouden jaarcongres van Transport en Logistiek Nederland. Breytner verzorgt elektrisch transport door heel Nederland, volgens het principe dat 100 procent CO2-reductie mogelijk is. De Rotterdamse transporteur neemt vanuit de markt het voortouw in met name stadsdistributie. Voor veel steden is het waarborgen van een goede luchtkwaliteit een steeds belangrijker wordende prioriteit, niet in de laatste plaats door de klimaatdoelstellingen van de overheid.

Over de Tesla Semi is nog niet heel veel bekend. ‘Tesla zegt ons dat de eerste truck in Amerika in 2019 op de weg komt en dat hij daarna naar Europa komt. Voor gebruik hier zal hij wel moeten worden aangepast en door de typegoedkeuring dienen te komen’, meldt Baartmans. Ze heeft er echter alle vertrouwen in dat dat goed komt, dankzij de ervaring van Jerome Guillen, vice president van Tesla, in de Europese truckindustrie. Bovendien geeft de overheid signalen open te staan voor experimentele trajecten, die een dergelijke introductie kunnen versnellen.

Nieuwe standaard bij elektrisch transport

‘Wij willen niet afwachten wat regelgeving ons voordraagt, maar vanuit onze eigen norm de markt en onze klanten tot inspiratie en voorbeeld zijn voor een duurzaam en rendabel logistiek proces’, aldus Baartmans. Zij verwacht dat er met de komst van de Tesla Semi een nieuwe standaard wordt gezet in de markt van elektrisch transport. Qua techniek, maar ook wat betreft aankoopinvestering. ‘Met de prijsstelling van de Tesla Semi maakt Tesla een punt naar andere fabrikanten. Hierdoor wordt de Total Cost of Ownership voor elektrisch transport een stuk realistischer.’