Brexit stuwt vraag naar opslagruimte

Stockveilingen

Onzekerheid rond de brexit zorgt momenteel voor een run op opslagruimte. Britse bedrijven leggen noodvoorraden aan op het Europese vasteland. Ook in Nederland. En omgekeerd zoeken Nederlandse bedrijven ook massaal naar opslagruimte in het Verenigd Koninkrijk, bericht het FD.

Met het aanleggen van voorraden willen de fabrikanten er zeker van zijn dat ze ook in de weken na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie – per 29 maart – hun klanten kunnen blijven beleveren. Met name het midden- en kleinbedrijf is daarom aan het hamsteren geslagen. Het gaat daarbij om een brede range aan producten die opgeslagen wordt, variërend van grondstoffen tot producten voor persoonlijke verzorging.

Dat het vooral bedrijven uit het mkb zijn die hun toevlucht tot opslagruimtes zoeken, is volgens bestuursvoorzitter Kees Kuijken van logistiek dienstverlener KLG Europe vooral een juridische kwestie. ‘Als multinationals geen vestiging in bijvoorbeeld Nederland hebben, zijn de voorraden in Nederland juridisch gezien niet hun eigendom’, meldt hij in het FD. Bovendien kunnen mkb-bedrijven zich makkelijker in een ander land vestigen.

Opslagruimte schaars

Als gevolg hiervan is er in het Verenigd Koninkrijk vrijwel niet meer aan opslagruimte te komen. Ook al omdat de Britse bedrijven eveneens voorraden aan het aanleggen zijn vanwege de verwachte chaos rond de brexit. In Nederland is het momenteel eveneens lastig om nog opslagruimte te vinden. Want niet alleen Britse bedrijven leggen voorraden aan, hetzelfde geldt voor Japanse en Amerikaanse producenten met het Verenigd Koninkrijk als uitvalsbasis.

Bron: FD