Brexit leidt tot sterke afname autoproductie Verenigd Koninkrijk

no-deal brexit

Het ging al maanden niet goed met de productie van auto’s in het Verenigd Koninkrijk, maar in april werd een dieptepunt bereikt: de autoproductie nam met 44,5 procent af vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het is de sterkste daling in tien jaar tijd, blijkt uit cijfers van de Britse autofabrikantenorganisatie Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT).

Er werden in april van dit jaar bijna 57.000 auto’s minder geproduceerd dan in dezelfde maand in 2018. De daling is een rechtstreeks gevolg van de voorgenomen brexit. Veel producenten gingen namelijk over tot het sluiten van hun fabrieken omdat de gevolgen van een mogelijke ‘no deal’-brexit op de supply chain niet te overzien waren.

De oorspronkelijke vertrekdatum van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie was vastgesteld op 29 maart. Er volgde op het laatste moment nog uitstel tot 31 oktober, maar fabrikanten konden hun plannen toen al niet meer wijzigen. Het resulteerde in de sterke afname van de productie in april.

Internationale reputatie op het spel

Volgens directeur Mike Hawes van de autofabrikantenorganisatie zijn de nieuwe cijfers het bewijs van de enorme kosten en onrust die de voortdurende brexit-onzekerheid teweegbrengt in de sector. ‘Investeringen zijn tot stilstand gekomen, waardoor banen dreigen te verdwijnen en onze internationale reputatie op het spel staat’, aldus Hawes.

De directeur wijt de schade vooral aan de angst voor een harde brexit. Hawes pleit er dan ook voor dat de ‘no deal’ onmiddellijk van tafel gaat. Mocht er wél overeenstemming met de EU komen over terugtreding, dan is de verwachting dat de productie bijtrekt. Het verlies zou in dat geval op ruim 10 procent minder dan in 2018 uitkomen.

Bron: Trouw