Brexit en lage pond nadelig voor Nederland

De lagere koers van het Britse pond gaat ons land banen kosten. Er zijn inmiddels Nederlandse exportbedrijven die over-wegen hun productie naar Engeland te verplaatsen. Zij lopen anders het risico hun Britse klanten te verliezen, meldt de NOS op 10 oktober 2016.

De effecten van de Brexit zijn inmiddels voelbaar voor de Nederlandse bedrijven die naar Groot-Brittannië exporteren. Omdat de waarde van het pond sterk gedaald is, worden hun producten voor de Britten duurder. Hierdoor leggen ze het in sommige gevallen af tegen concurrentie overzee.

Officiële cijfers zijn er nog niet, maar de Nederlands-Britse Handelskamer NBCC laat volgens de NOS weten de geluiden te herkennen. Er wordt jaarlijks voor meer dan 35 miljard euro door Nederlandse bedrijven naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd.

Omzet onder druk

Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Jansen Poultry Equipment in Barneveld, dat wereldwijd kippenstalinstallaties verkoopt. Volgens algemeen directeur Ab Jansen staat de omzet in Groot-Brittannië, zo’n 4 tot 5 miljoen euro, inmiddels onder druk.

De aanschaf van de machines van het bedrijf wordt voor de Britten minder aantrekkelijk nu ze deze in de duurdere euro’s moeten betalen. ‘Een grote concurrent van ons zit in Groot-Brittannië en die is nu dus goedkoper geworden voor onze klanten’, aldus Jansen.

Hij wil niet lijdzaam afwachten en heeft daarom inmiddels een Britse productielocatie op het oog. ‘Nu het pond zo laag blijft staan, ga ik gewoon daar produceren.’ Dat dat in Nederland tot banenverlies zal lijden, is volgens hem onvermijdelijk.

Productie naar Engeland

Volgens de NOS zijn er meer bedrijven met soortgelijke verhalen. Zij willen echter geen publiciteit om onrust op de Nederlandse productieplaatsen te voorkomen. ‘Maar als dit zo doorgaat met het pond en de onzekerheid, gaat er zeker productie naar Engeland’, aldus een woordvoerder.

Overigens kan het lage pond voor importerende bedrijven wél een voordeel betekenen.