Brand in Pernis kost Shell miljoenen

De brand die Shell Pernis zaterdagavond 29 juli 2017 trof, gaat het bedrijf vermoedelijk miljoenen kosten. Shell is inmiddels wel begonnen met het herstarten van een aantal fabrieken op het terrein. Het maakt deel uit van de gefaseerde herstart van het héle raffinaderijcomplex, meldt Nu.nl op 8 augustus 2017.

Na de brand in een schakelstation werd het merendeel van de zestig fabrieken op het terrein van Shell Pernis stilgelegd. Vervolgens werd er veel gas afgefakkeld. Door de brand ontstond ook een stroomstoring. Het bedrijf kan nog niet zeggen wanneer het complex in Pernis weer volledig in bedrijf zal zijn.

Duidelijk is wel dat de brand het olieconcern vele miljoenen euro’s schade oplevert. Door het uitvallen van de stroomvoorziening lag de raffinaderij in Pernis, de grootste in Europa, enige tijd helemaal stil. Pernis is goed voor ongeveer 13 procent van de totale innamecapaciteit van de Shell-raffinaderijen wereldwijd. Behalve Shell zijn ook enkele andere op het terrein gevestigde chemieproducenten door de brand getroffen.

Petrochemisch cluster

De raffinaderij maakt deel uit van een petrochemisch cluster in Rotterdam, dat vijf raffinaderijen en 34 chemische fabrieken omvat. De belangrijkste producten die door de raffinaderij worden gemaakt, zijn gasolie/diesel, benzine, kerosine, smeermiddelen, LPG en stookolie. Voor de chemiesector maakt Shell onder meer oplosmiddelen.