Boxobags: herbruikbare verzendverpakkingen voor webshops

Boxobags

De Nederlandse start-up Boxo is gestart met een abonnementsservice voor herbruikbare verzendverpakkingen. Webshops hoeven dankzij deze innovatieve dienst geen dozen meer te kopen, maar versturen voor een vast bedrag per maand hun orders in herbruikbare ‘Boxobags’. Het abonnement is beschikbaar vanaf €1,50 per verpakking per maand.

Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat de huidige verpakkingsmaterialen en de hoeveelheid lucht in pakketjes een grote ergernis vormen voor consumenten. Met de Boxobag biedt Boxo webshops een alternatief. Deze herbruikbare verzendverpakkingen zijn speciaal ontworpen om minder lucht te versturen en verkrijgbaar in verschillende maten.

Student Okke de Jonge startte Boxo vanuit zijn eigen ergernis over papiercontainers vol eenmalig gebruikte dozen. Inmiddels werkt Boxo met een team van specialisten aan oplossingen voor de groeiende berg afval door e-commercebestellingen.

Voorkomen van afval én concurrentievoordeel

Naast het voorkomen van afval ziet De Jonge concurrentievoordeel voor webshops dankzij herbruikbare verzendverpakkingen. ‘Webshops kunnen zich echt onderscheiden met verzending in herbruikbare verpakkingen. Boxobags zijn hét herbruikbare alternatief voor single use-verpakkingen om schoon, droog en veilig webshopbestellingen te verzenden.’

Boxobags worden door sociale werkplaatsen in Nederland gemaakt van gebruikte Big Bags. Dankzij dit slijtvaste materiaal kunnen de verpakkingen tot wel 500 keer gebruikt worden. De CO2-besparing is enorm ten opzichte van het energie-intensieve recyclingproces van wegwerpdozen.

De norm in Nederland

Volgens de Europese Verpakkingswet moet vanaf 2030 10 procent van de (non-food) e-commerce-verpakkingen herbruikbaar zijn. De missie van Boxo is om herbruikbare verzendverpakkingen de norm te maken in Nederland.

Aan het ontstaan van de abonnementsdienst voor verzendverpakkingen ging tweeënhalf jaar ontwikkelen, testen en vele feedbackrondes met webhops, pakketbezorgers, software- en fulfilmentbedrijven vooraf. De dienst is nu geschikt voor zendingen in gesloten logistieke ketens zoals verhuur, interne of lokale zendingen, voorspelde retouren en click & collect.

Boxo blijft eigenaar van de verpakking en neemt deze terug voor onderhoud en hergebruik. Naast het abonnement start Boxo in 2024 ook met een verpakkingsdienst als een service met statiegeld voor B2C-orders.

Positieve reacties van klanten

Eigenaar Elisa Jansen van de Amsterdamse ‘fashion library’ Lena maakt inmiddels naar volle tevredenheid gebruik van de Boxobags. ‘Herbruikbare verzendverpakkingen sluiten perfect aan bij onze duurzame missie. We versturen nu sinds een jaar onze kleding in Boxobags en krijgen vaak positieve reacties terug van klanten.’