Bouwmarkt Buurman brengt tweedehands materialen aan de man

Bij bouwmarkt Buurman in Rotterdam worden uitsluitend tweede-
hands bouwmaterialen verkocht: spullen die over waren op bouw-
plaatsen in de stad of die resteerden na kunstexposities. Vorig jaar zamelde het bedrijf al met al meer dan 150 ton hout in. Ruim 280 ton aan bouwmaterialen werd hergebruikt, meldt het FD van 14 juni 2017.

‘Op bouwplaatsen blijft veel over. Bouwers bestellen liever iets te veel voorraad om vertragingen te voorkomen’, vertelt bedrijfskundige Bas van den Berg, mede-eigenaar van Buurman, in het FD. Om die reden plaatst het bedrijf containers op locaties in de stad waar gebouwd wordt. Hout dat nog bruikbaar is, kan daarin gedeponeerd worden. Ook zijn er afspraken gemaakt met een aantal projectontwikkelaars en De Kunsthal. Hebben die materialen over, dan haalt Buurman het op.

Van den Berg (30) zette de bouwmarkt op met architect Lenard Vunderink (40) en architect/ontwerper Laura Rosen Jacobson (28). Het is een onderscheidend initiatief, meent Max de Vries, directeur van branchevereniging Recycling Breken en Sorteren. Het gebruik van tweedehands bouwhout voor de particuliere markt is volgens hem minder vanzelfsprekend dan gedacht. ‘Ik schat dat er per jaar 50.000 ton aan afvalhout is in Rotterdam. Buurman zal met 150 ton hergebruikt hout het verschil niet maken, maar alles helpt.’

Vak leren

Buurman, dat inmiddels drie jaar bestaat, verhuurt daarnaast ook werkbanken en grote apparaten als cirkelzagen in de winkel. Ook exploiteert het de BouwAkademie, waar werklozen een vak kunnen leren. Leerlingen van de academie zagen balken en planken op maat voor de Buurman-winkel. Een aantal van hen heeft inmiddels een baan gevonden. Vanwege de enthousiaste reacties van gemeenten, bedrijven en particulieren op de bouwmarkt, wordt volgens het FD inmiddels ook nagedacht over uitbreiding van het concept.