‘Bouwen aan een team’

Wouter Penning de Vries (30) werkte eerst als plaatsvervangend pelotonscommandant bij Defensie, werd toen consultant bij Slimstock en trad vervolgens bij JVD Distribution in dienst om daar als supply chain manager een volwassen logistiek team op te bouwen.

Vanwaar de overstap?

‘Als consultant hield ik me bezig met implementaties van software voor vooraadbeheer en het doorvoeren van verbeteringen op dit gebied. Maar het houdt eigenlijk niet op bij het op orde brengen van de voorraad. Vaak signaleerde ik nog andere problemen waarvan ik het niet passend vond om daar advies over te geven. En dat gaf een onvoldaan gevoel. Ik wilde graag verbreding in mijn werkveld. Het werk was bovendien relatief solistisch in vergelijking tot de leidinggevende functies die ik in het verleden heb gehad. Via Personato werving en selectie kwam ik bij JVD Distribution terecht, een distributeur van boogsportartikelen. Het is een middelgroot, niet-beursgenoteerd bedrijf waar ongeveer vijftig mensen werken. Die omvang spreekt me erg aan. Ik ben altijd al gecharmeerd geweest van kleinere teams. Iedereen kent elkaar en de zeggenschap van het management maakt een snelle sturing mogelijk.’

Wat ga je doen bij JVD?

‘JVD groeit momenteel snel. Vanuit de vestiging in Nieuwkuijk bedienen we onze klanten wereldwijd met een breed scala aan producten. Ik stond er echt van te kijken hoe groot die markt is. JVD is een markt- en sales-gedreven organisatie. Supply chain management staat er momenteel nog in de kinderschoenen. Aan mij de taak om dit vorm en sturing te gaan geven. Onder het logistieke team vallen transport, inkoop en het warehouse. Mijn doel is om een volwassen logistiek team op te bouwen; inkoop verder te professionaliseren en de doorlooptijden in het warehouse omlaag te brengen. Daarnaast zijn we samen met IT bezig om een datastructuur over het geheel heen te leggen voor business intelligence. Op termijn zou ik graag een coachende rol richting de logistieke teams innemen.’

Hoezo spreek jij Russisch?

‘Ik heb Russisch geleerd omdat ik naar China ging fietsen. In 2012 ben ik tijdelijk gestopt met werken en samen met een vriend in een half jaar van Nijmegen naar Shanghai gefietst, ongeveer 12.000 kilometer. Ik had zin in een uitdaging en wilde eigenlijk Chinees leren, maar ik heb geen talenknobbel. Chinees bleek te lastig, dus toen is het Russisch geworden. Het geld dat we hebben ingezameld was ten gunste van het CCUF, dat onderzoek doet naar de ziekte van Crohn. Ik heb overigens ook een boek over onze reis geschreven.’

Dit interview is voor het eerst gepubliceerd in Supply Chain Magazine 1 – Februari 2015

Neem een digitaal abonnement om deze editie op tablet terug te lezen>>