Bouwconcern TBI in zwaar weer

Bouwconcern TBI in zwaar weer

Bouwconcern TBI verkeert in zwaar weer door problemen bij de bouw van hoogspanningsmasten die in Zeeland groene stroom van zee aan land moeten brengen en de aanleg van een nieuwe snelwegverbinding bij Rotterdam (foto). Die hebben de winst van het bedrijf in 2022 gehalveerd, meldt Het Financieele Dagblad.

Het bedrijf boekte een bruto bedrijfsresultaat (ebitda) van 41,9 miljoen euro, 56 procent minder dan een jaar eerder. CEO Bart van Breukelen van het bedrijf sprak bij de toelichting op de jaarcijfers van ‘een matig resultaat’. ‘Een winst van minder dan 20 miljoen euro op een omzet van 2,3 miljard euro is gewoon niet genoeg.’

TBI zag zich geconfronteerd met de winstval omdat het geld opzij heeft moeten zetten voor mogelijk duurder uitvallende infrastructurele projecten, waaronder het ‘Wintrack’-project voor hoogspanningsmasten in Zeeland en de ‘Groene Boog’, een stuk snelweg dat de A13 en A16 verbindt en de filedruk rond Rotterdam moet verlagen.

Extreme kostenstijgingen

Bij het laatste project kampt het bedrijf met technische problemen en extreme kostenstijgingen bij de inkoop van materiaal. Bij het project met de hoogspanningsmasten voldoet een deel van de funderingen van de masten niet aan de eisen van opdrachtgever Tennet.