Bouw mega-distributiecentrum Primark van start

Primark

Op bedrijventerrein Borchwerf II in West-Brabant is op 3 september de bouw van het meer dan een miljoen kubieke meter tellende mega-distributiecentrum van Primark gestart. Van hieruit gaat het Ierse bedrijf in 2016 haar fashionproducten en lifestyle-accessoires distribueren naar onder andere de Benelux en het noordelijk deel van Frankrijk. Het dc zal medio 2016 in gebruik worden genomen.

Logistics Capital Partners (LCP) ontwikkelt het nieuwe, negen hectare beslaande distributiecentrum van Primark op een perceel van in totaal zestien hectare. LCP is gespecialiseerd in projectmanagement en beheer van logistiek vastgoed in Europa en richt zich vooral op de realisatie van grote warehouses voor retailers en e-commerce-bedrijven, vaak als onderdeel van een netwerk van logistieke centra in meerdere landen in Europa.

Volgens Kristof Verstraeten van LCP behoort het nieuwe Primark-dc tot de grootste in Europa. Het gebouw wordt gerealiseerd met de nieuwste bouwtechnieken en voldoet aan de strengste isolatienormen. Bij het ontwerpen van het pand werd de eigen internationale expertise van LCP gebundeld met de ervaring en input van Primark en die van het Nederlandse projectteam.

Verstraeten: ‘De hoogte, omvang en inrichting maken dit tot een bijzonder gebouw dat je niet snel tegenkomt. Aan de voorzijde van het gebouw komt boven de laad- en loszone een mezzanine met drie lagen met rekkensystemen voor hangende kledij. Door de extra hoogte kan ook in de zone met traditionele rekken circa 40 procent extra voorraad worden gestockeerd per vierkante meter.’

Transportader

Bedrijventerrein Borchwerf II is gelegen aan de transportader naar het zuiden van Europa, precies tussen Rotterdam en Antwerpen, en heeft twee ontsluitingen op de snelweg A17. Aantrekkelijk voor Primark, één van de grootste fashionretailers in Europa, dat vorig jaar een omzet van bijna vijf miljard dollar noteerde. De keten heeft 278 winkels en biedt werk aan 54.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Frankrijk.

Wethouder Hans Verbraak is blij met de komst van het Primark-dc naar Roosendaal: ‘Het nieuwe distributiecentrum levert op termijn ongeveer 400 nieuwe arbeidsplaatsen op. De gemeente zet de komende jaren vol in op logistiek. ’