Bol.com schrapt opvulmateriaal in pakketjes

dc's

Bol.com laat voortaan het opvulmateriaal in een groot deel van de te versturen pakketjes achterwege. Dit jaar al wordt 75 procent van de pakketjes zonder papieren opvulling verstuurd. Dat is mogelijk dankzij verpakkingsmachines die pakketjes nog nauwkeuriger op maat maken én een nieuw vuladvies voor handmatig inpakken. De webgigant gebruikt hierdoor niet alleen minder verpakkingsmateriaal, ook zijn de pakketjes kleiner, waardoor er meer tegelijk vervoerd kunnen worden. De verpakkingsmaatregel is onderdeel van de ambitie van Bol.com om de CO2-uitstoot per pakket terug te brengen naar 0 gram in 2025.

Verpakkingen maken ongeveer 20 procent uit van de totale CO2-uitstoot van Bol.com. Met duurzame verpakkingsinnovaties hoopt de webwinkel de ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen.

Naast het inpakken met meerdere verpakkingsmachines, ontwikkelde Bol.com een systeem waarmee werknemers in het distributiecentrum ook handmatig zo duurzaam mogelijk kunnen inpakken, het vuladvies. Op een tablet krijgt de medewerker te zien of er wel of geen vulmateriaal gebruikt moet worden bij het op maat verpakken van een artikel. Bol.com hoopt zo het percentage van pakketjes zonder opvulmateriaal de komende jaren nog verder te kunnen vergroten.

Besparing van 23 Eiffeltorens aan karton

‘In 2019 maken we grote slagen in het verduurzamen van onze verpakkingsmethodes, die een belangrijk onderdeel zijn in het verminderen van onze CO2-uitstoot’, meldt Jori Ebskamp, Lead MVO en Duurzaamheid bij Bol.com. ‘Het weglaten van opvulmateriaal helpt ons dichterbij de doelstelling te komen om de CO2-uitstoot per pakket terug te brengen naar 0 gram in 2025. Het komt onze 10 miljoen klanten, onszelf, en het milieu ten goede wanneer we het verpakkingsmateriaal tot een minimum weten te beperken’, aldus Ebskamp.

Onlangs kondigde de webwinkel al aan waar mogelijk de herkenbare Bol.com-doos helemaal weg te laten. Daarnaast heeft Bol.com in 2018 een stapel ter hoogte van 23 Eiffeltorens aan karton bespaard, alleen al door het karton dunner te maken.