Bol.com moet banen schrappen door stilvallen groei

Bol.com

Bol.com, de grootste webwinkel van de Benelux, schrapt driehonderd banen. Er is een einde gekomen aan de onstuimige groei die het bedrijf de afgelopen jaren doormaakte. De gevolgen van de sterk gestegen energieprijzen en de hoge inflatie zijn inmiddels goed voelbaar bij de webwinkel.

Bol.com werd opgericht in 1999. Jarenlang groeide de webwinkel, vaak zelfs met dubbele cijfers. De coronapandemie stuwde die groei nog eens extra. Er waren plannen voor een derde distributiecentrum. Voor een beursgang ook. Vorig jaar behaalde het dochterbedrijf van Ahold Delhaize een omzet van 5,5 miljard euro, 27 procent meer dan in 2020.

Consument houdt hand op de knip

Inmiddels ziet de wereld er echter anders uit. De fors gestegen kosten van levensonderhoud en energie zorgen ervoor dat consumenten de hand nu op de knip houden. En dat merkt ook Bol.com. Dus werd de beursgang afgeblazen en valt er nu ook aan een inkrimping van het personeelsbestand met zo’n 10 procent niet meer te ontkomen.

Bij de driehonderd banen die verdwijnen, gaat het enerzijds om contracten die niet verlengd worden en anderzijds om openstaande vacatures die niet meer ingevuld worden. Ook worden er minder externen ingehuurd. Daarnaast zal ook bespaard worden op de clouddiensten en wordt er harder onderhandeld met leveranciers, meldt het FD.

Meer concurrentie voor Bol.com

Joris Knoben, hoogleraar strategie en ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg, vermoedt dat ook de toegenomen concurrentie in coronatijd Bol.com parten speelt, meldt hij in het AD. En ook de gratis bezorging helpt de webwinkel niet. ‘Er zijn problemen bij pakketbezorging waardoor de prijzen stijgen. Bol moet die rekening zelf betalen.’

Toch betekenen de maatregelen niet dat het slecht gaat met Bol.com. Wel blijft de verwachte omzetstijging uit en wordt ook voor 2023 geen groei verwacht. Daar wordt nu dus op geanticipeerd. Bol.com is ook niet het enige technologiebedrijf waar het minder gaat. Bij een vergelijkbaar bedrijf als Amazon moesten recent ook mensen vertrekken.