BMW overweegt productie van Mini’s in China

BMW overweegt Mini’s te gaan produceren in China. De Duitse autofabrikant voert daarover momenteel gesprekken met het Chinese Great Wall Motor. De Mini’s worden tot dusver alleen in Europa gemaakt, in het Britse Oxford en in het Limburgse Born, bij VDL Nedcar. Dat bericht het FD op 13 oktober 2017.

Als de onderhandelingen succesvol verlopen, wordt Great Wall Motor – een grote producent van terreinwagens – de tweede Chinese partner van BMW. De Duitsers bouwen in China ook al BMW’s met producent Brilliance China Automotive. De verkoop van zowel BMW’s als Mini’s is in China de laatste tijd sterk toegenomen.

Volgens persbureau Bloomberg zou BMW met de productie van Mini-modellen in China flink kunnen besparen op de arbeidskosten. De kans is ook groot dat de Duitsers in China met name elektrische Mini’s willen laten produceren. China zet de komende jaren zwaar in op elektrische voertuigen.

Plannen lijken VDL Nedcar niet te raken

Overigens breidt ook de Limburgse auto-assemblagefabriek VDL Nedcar in rap tempo uit door de vele opdrachten voor de BMW Group. De fabriek in Born bouwt nu de BMW X1 en drie Mini-modellen. Er werken inmiddels ruim 6000 mensen. De plannen van BMW om Mini’s in China te produceren, lijken de fabriek in Born dan ook niet te zullen raken.