BMW lijkt NedCar te gaan redden

De redding van de Limburgse autofabriek NedCar lijkt te komen van de Duitse autofabrikant BMW. Die heeft aangegeven tussen 2014 en 2022 auto’s te willen laten produceren bij NedCar in Born, dat per 1 januari 2013 wordt overgenomen door het Eindhovense familieconcern VDL Groep. Dat meldt het FD op 28 juni 2012.

President-directeur Wim van der Leegte van de VDL Groep, bussenbouwer en toeleverancier van diverse autofabrikanten, kent nagenoeg geen twijfels meer. ‘We hebben met BMW een goed gesprek gehad over de prijsvorming. Ik ga ervan uit dat de overname voor 90 tot 95 procent rond is. Maar de finale onderhandelingen over de laatste details kunnen nog wel enkele weken duren.’

Behalve de intentieverklaring van BMW ligt er nu ook een principeakkoord met Mitsubishi, de huidige Japanse moeder van NedCar, over de verkoop van de autofabriek. Als een akkoord was uitgebleven en BMW zou geen interesse hebben gehad in Born auto’s te (laten) maken, dan zouden 1500 werknemers vanaf 1 januari 2013 zonder werk zijn.

Aanvullende productiecapaciteit
NedCar en BMW waren overigens iets voorzichtiger in hun reacties dan VDL-topman Van der Leegte. ‘De BMW Groep wil tot en met 2016 twee miljoen auto’s verkopen. Daarom hebben we aanvullende productiecapaciteit nodig en externe partners als NedCar zouden daarbij kunnen helpen’, verklaart BMW-woordvoerder Nikolai Glies. Hij zegt te hopen dat de onderhandelingen met de VDL Groep en NedCar snel kunnen worden afgerond, maar wil geen details geven welke modellen en in welke aantallen BMW in Born wil laten maken.

BMW produceert zijn auto’s veelal in eigen fabrieken, maar maakt ook gebruik van de diensten van de Oostenrijks-Canadese autoproducent en automotive-toeleverancier Magna Steyr. Volgens Glies is er echter geen sprake van een keuze tussen NedCar en Magna Steyr. BMW zou volgens hem van de diensten van beide bedrijven gebruik kunnen maken.

Slag om de arm
Een woordvoerder van NedCar hield nog een slag om de arm. Het bedrijf bevestigde dat er onderhandelingen met BMW worden gevoerd, maar stelde dat er ook nog gesprekken zijn met andere potentiële kandidaten die in Born auto’s willen (laten) produceren. Topman Wim van der Leegte van de VDL Groep is echter vrij zeker van zijn zaak. De kans dat de overname nog afketst, noemt hij ‘zeer klein’.

VDL wil in het derde kwartaal van 2014 met de productie van auto’s voor BMW beginnen. Dochter VDL Steelweld, gespecialiseerd in het installeren van geautomatiseerde productielijnen voor diverse autoproducenten, zal de fabriek ombouwen.