BMW Group sleept Duitse Logistiekprijs in de wacht

BMW Group

Met het project ‘Logistics Next’ heeft de BMW Group dit jaar de Duitse Logistiekprijs in de wacht gesleept. Logistics Next werd in 2016 gelanceerd met als doel om met behulp van de nieuwste technologieën snel en eenvoudig te kunnen reageren op veranderingen die dagelijks in de autoproductie plaatsvinden. Het gaat daarbij om zaken als kunstmatige intelligentie (AI), Industrie 4.0-concepten en autonome transportsystemen. De Bundesvereinigung Logistik (BVL) reikte BMW de prijs uit tijdens het eind oktober in Berlijn gehouden Logistik-Kongres 2019.

‘We hebben een duidelijke visie op de toekomst en kijken al in een vroeg stadium naar de technologieën van morgen. Met onze innovatieve aanpak kunnen we de steeds complexer wordende logistieke processen efficiënt inzetten, transparant maken en zo ons productiesysteem verder ontwikkelen’, meldde Jürgen Maidl, hoofd Logistiek van de BMW Group.

Op vier grote productielocaties van BMW – Dingolfing, Leipzig, Regensburg en München – wordt tegelijkertijd aan verschillende technologieën gewerkt, en de systeempartners wisselen hun bevindingen daarbij regelmatig met elkaar uit. Geleidelijk aan worden zo nieuwe technologieën getest en geïntegreerd in het bedrijfsproces.

Voortrekkersrol autonome transportsystemen

BMW heeft ook een voortrekkersrol in het gebruik van autonome transportsystemen in de buitenlucht. Zo is er een proefproject in Leipzig waarbij een autonome buitentransportrobot (‘AutoTrailer’) zelfstandig aanhangers van vrachtwagens van de parkeerplaats naar het los- en laadstation vervoert. En in Dingolfing vervoert de ‘Autobox’ zelfstandig ladingen tot 25 ton binnen de fabriek met behulp van een navigatiesysteem dat vrij is van richtlijnen.

Waar BMW de automatisering van het materiaaltransport zo al op de rit heeft, moet het overzetten van materialen en onderdelen naar de verschillende processtappen nog steeds handmatig door medewerkers worden uitgevoerd. Om die reden wordt samen met externe partners en universiteiten ook gewerkt aan de ontwikkeling van autonome robots die deze handelingen kunnen ondersteunen.

Digitale transformatie vergevorderd

BMW GroupMet Logistics Next versloeg de BMW Group twee andere sterke finalisten, Airbus Operations GmbH en Loxxess AG. Doorslaggevend voor de vakjury was dat Logistics Next een project is waarin de digitale transformatie al vergevorderd is. ‘Het langetermijnkarakter van de doelstellingen en plannen, de consistentie in de uitvoering, het enthousiasme van de projectdeelnemers en hun teamgeest zijn verfrissend, innovatief en voorbeeldig – net als de samenwerking tussen Productie, Logistiek en IT op verschillende locaties’, lichtte juryvoorzitter Matthias Wissmann de winst toe.