Blokker ondergaat metamorfose tot moderne omnichannel-retailer

metamorfose Blokker

Winkelketen Blokker maakt momenteel een metamorfose door tot moderne omnichannel-retailer. Daarvoor wordt ook het distributiecentrum (dc) in Geldermalsen volledig heringericht en geschikt gemaakt voor de verschillende verkoopkanalen. Winkelorders én internetorders doorlopen straks van goederenontvangst tot en met orderpicking hetzelfde proces. ‘Wij kijken niet naar de verschillen, maar naar de overeenkomsten tussen beide logistieke stromen.’

Blokker maakte een moeilijke periode door, maar Roel Megens (foto, links) is ervan overtuigd dat de ommekeer is ingezet. ‘We zijn teruggegaan naar de kern van Blokker: de winkels zijn weer ‘vol’ en gezellig. Bovendien realiseren we door de opening van een eigen kantoor in het Verre Oosten betere inkoopcondities voor een deel van het assortiment.’ Het resulteerde in ruim 10 procent meer bezoekers en bijna 6 procent meer omzet in 2018. ‘Deze groei is absoluut groter dan die in de markt én bij onze concurrenten’, aldus de sitemanager van het dc in Geldermalsen.

De veranderingen die Blokker in de tweede helft van 2017 inzette, omvatten niet alleen de positionering en het assortiment, maar ook het logistieke netwerk van het 123 jaar oude bedrijf. Eerder sloot het dc in Mijdrecht zijn deuren en eind dit jaar volgt het internet-dc in Gouda. Alle logistieke activiteiten, zowel voor de offline als online kanalen, worden samengevoegd in het omnichannel-dc in Geldermalsen. ‘Door de logistieke samenvoeging van de online- en offline-activiteiten beschikken we straks over een logistieke footprint die is afgestemd op ons winkelbestand én snel kan leveren aan online-klanten’, stelt Megens.’

Alle voorraden op één locatie

Voor de logistieke dc-aanpassing werd de hulp van adviesbureau Groenewout ingeschakeld. In nauw overleg werden verschillende scenario’s opgesteld, die door Groenewout zijn doorgerekend. Gekozen werd uiteindelijk voor het scenario met volledige integratie van alle logistieke activiteiten in Geldermalsen. ‘We wilden graag alle voorraden op één locatie hebben liggen om maximale voorraadbeschikbaarheid en maximale synergie tussen de online- en offline-kanalen te creëren. Zo zouden we meer service, kwaliteit en flexibiliteit kunnen bieden en de overhead verminderen’, aldus Megens.

Integratie in Geldermalsen was echter alleen mogelijk als het gedateerde dc grotendeels opnieuw zou worden ingericht. Blokker en Groenewout ontwierpen samen een nieuw logistiek concept geschikt voor zowel de afhandeling van de winkelorders van meerdere merken, als de internetorders. Een grote uitdaging, gezien de grote verschillen in orderpatroon. De winkelorders zijn relatief klein in aantal, maar tellen veel orderregels en grote volumes. Het aantal internetorders is veel groter, maar omvat hooguit een paar artikelen per order.

‘Veel retailers kijken naar de verschillen tussen beide operaties en zien daardoor vooral beren op de weg. Wij hebben juist gekeken naar de overeenkomsten. Dan komen totaal andere oplossingen in beeld’, verklaart projectmanager omnichannel Roland Slegers (foto, rechts). ‘Van goederenontvangst tot en met orderpicking verlopen beide operaties vrijwel identiek. Pas daarna ontstaan de verschillen; als internetorders in dozen worden verpakt en winkelorders op rolcontainers de deur uitgaan.’

Standaard warehouse management systeem

Behalve het dc wordt ook de IT flink onder handen genomen. Blokker werkt nu nog met het warehouse management systeem Locus, ontwikkeld door Centric, in twee verschillende varianten: een variant voor de winkeloperatie in Geldermalsen en een variant voor de internetoperatie in Gouda. ‘Die twee varianten worden samengevoegd tot één systeem, dat bovendien moet worden aangepast om de werkwijze te kunnen aansturen. Daarnaast hebben we veel maatwerk uit het systeem gehaald, zodat we weer over een standaard warehouse management systeem beschikken’, aldus Megens.

Het hele project wordt gefaseerd uitgevoerd, zodat de operatie in Geldermalsen te allen tijde kan blijven doorgaan. In augustus wordt stap voor stap ook de internetoperatie uit Gouda naar Geldermalsen overgeheveld.