Bloemen- en plantenexport vertraagd door inspecties in VK

bloemen- en plantenexport

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten hebben te maken met vertragingen door de fysieke inspecties die sinds eind april in het Verenigd Koninkrijk (VK) worden uitgevoerd. Europese vrachtladingen met verse producten worden daarbij gecontroleerd op ziektes.

Sinds de Brexit moeten Nederlandse bloemen en planten hier, maar ook nog eens in het VK worden gecontroleerd. Tot nu toe mocht dat op duizenden plekken in de buurt van het afleveradres. Sinds eind april moet dat echter bij enkele centrale punten bij havens en luchthavens. De inspectie van bloemen en planten vindt nu plaats wanneer de lading van de veerboot wordt afgereden.

Volgens de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) hebben tientallen exporteurs inmiddels aangegeven last te hebben van grote vertragingen en beschadigde planten. Dit ondanks de inmiddels door de Britse autoriteiten ingevoerde ‘practical approach’, waarbij niet langer álle ladingen gecontroleerd worden.

Transporten lastig te plannen

‘De inspectietijden zijn maximaal vier uur, maar we horen dat zes tot tien uur wachten geen uitzondering is’, meldt VGB-directeur Matthijs Mesken in het AD. ‘Sommige vrachtwagens staan zestien uur stil.’ Transporten laten zich daardoor lastiger plannen. ‘Je weet niet of je vrachtwagen eruit wordt gepikt en je komt te laat bij je klant.’

De huidige problemen zouden deels ook veroorzaakt worden door een tekort aan inspecteurs. ‘Het begint wat ons betreft te knellen en we gaan overleggen met de Engelsen. Ze moeten de garantie geven dat er voldoende inspecteurs komen om goed te kunnen inspecteren’, aldus Mesken.

Bron: AD