Blockchain-platform voor rijsthandel wereldwijd

rijsthandel

Fujitsu en Rice Exchange (Ricex) hebben ’s werelds eerste blockchain-gebaseerde platform voor de rijsthandel gelanceerd. Dit vergroot de transparantie, efficiëntie en traceerbaarheid van rijst, het grootste landbouwproduct ter wereld. Ook draagt het bij aan nieuw vertrouwen in de wereldwijde rijstmarkt van 450 miljard dollar.

Ricex is het eerste digitale platform dat is ontworpen voor het kopen en verkopen van rijst. Het platform digitaliseert de rijsthandel met behulp van Distributed Ledger Technology (DLT). Op het digitale blockchain-platform kunnen kopers, verkopers en dienstverleners elkaar eenvoudig vinden om efficiënt transacties uit te voeren en verzekeringen te regelen. Ook verzending, inspectie en afwikkeling worden geregeld met de garantie van naadloze integratie en verifieerbare gegevens.

‘Het Rice Exchange-platform biedt transparantie, efficiëntie en veiligheid voor de wereldwijde rijsthandel’, zegt Stephen Edkins, CEO van Ricex. Volgens hem heeft de gedistribueerde grootboektechnologie van partner Fujitsu Ricex geholpen om barrières weg te nemen die een transparante rijsthandel in de weg staan. ‘Het stelt inkopers in staat om rijst te kunnen kopen met de garantie dat ze een kwaliteitsproduct krijgen tegen een eerlijke prijs’, aldus Edkins.

Complexe rijsthandel

De rijsthandel is een ondoorzichtige en complexe markt waar nog veel met papier wordt gewerkt. Certificeringseisen voor rijstimport verschillen per regio en documenten moeten handmatig worden gecontroleerd en gematcht, wat niet alleen duur is maar ook foutgevoelig. Documenten reizen wereldwijd mee met de goederen, met het risico van tijdverlies als gevolg van verkeerde of verloren documentatie. Het Rice Exchange-platform vereenvoudigt de naleving van de documentatie, wat leidt tot lagere transactiekosten en back-end-operaties en daarnaast zorgt voor volledige transparantie.

Het gebruik van een DLT-platform brengt volgens de initiatiefnemers een nieuw niveau van vertrouwen en efficiëntie in de gefragmenteerde internationale rijsthandel. Het creëert geverifieerde en onveranderlijke gegevens voor alle belanghebbenden. Met het gebruik van een gedistribueerd grootboek worden daarnaast wrijving en vertragingen in de toeleveringsketen voorkomen. Ook zorgt het voor veiligheid en transparantie in internationale rijsttransacties, doordat alle belanghebbenden dezelfde verifieerbare gegevens realtime kunnen zien.

Duurzaam geteeld

Met het Ricex-platform kunnen kopers bijvoorbeeld ook zoeken naar rijst die gecertificeerd is als ‘duurzaam geteeld’. Dit geeft kopers zekerheid over de herkomst van de rijst en stelt producenten op hun beurt in staat een premie te vragen voor hun product. ‘Duurzaamheid, track & trace en herkomst vormen de kern van Rice Exchange. Het is opnieuw een krachtig voorbeeld van blockchain in de praktijk’, aldus Frederik De Breuck, hoofd van het Fujitsu Blockchain Innovation Center in Brussel.