Blockchain believer

mierenhoop

Wat is het belang van blockchain voor supply chains? De meningen hierover zijn nogal verdeeld als ik verschillende sprekers tijdens drie recente internationale supply chain-congressen beluister. Alexander Bahr, director Supply Chain Information & Integration bij McDonald’s, verwijst naar een uitspraak van analistenbureau Gartner dat blockchain als een hamer is op zoek naar een spijker. Willem Vesters, VP Global Supply Chain Planning bij Liberty Global, beschouwt deze technologie als zeer robuust en veelbelovend, maar kostbaar om te gebruiken.

Volgens recent onderzoek door Gartner is slechts 1 procent van de bedrijven daadwerkelijk actief bezig met blockchain. Toch heb ik al over enkele interessante praktijkcases van blockchain in de supply chain gehoord. In Indonesië is een zes maanden durende, succesvolle pilot gedraaid met het toepassen van tags op tonijnvissen en de gegevens verwerken in blockchain om de claims over duurzaamheid van vissers te kunnen verifiëren. Walmart, Unilever en Nestlé zijn bezig met de toepassing van blockchain voor het garanderen van voedselveiligheid.

Een andere interessante pilot is die van Maersk en IBM met avocado’s vanuit Afrika naar de haven van Rotterdam. Voor deze supply chain moeten nu nog 200 documenten worden overhandigd en goedgekeurd. Soms zijn de kosten van de administratie hoger dan de waarde in vervoerde containers. In zo’n geval kan blockchain een goede oplossing zijn. Behalve besparing op de administratie scheelt dit aanzienlijk in de doorlooptijd van leveringen.

Smart contracts

Voor tracking & tracing van goederen is niet per se blockchain de noodzakelijke oplossing. Automatische identificatie gekoppeld aan een platform in de cloud kan hiervoor worden ingezet. Met blockchain kunnen echter specifieke acties worden geautomatiseerd via smart contracts, geprogrammeerde regels: wanneer dít gebeurt, dan moet dít gedaan worden. Eigenlijk zijn dit geen wettelijk bindende contracten, maar afspraken van de betrokken partijen in deze blockchain die elkaar vertrouwen.

Dat blockchain realiteit gaat worden, is mij wel duidelijk. Dubai heeft aangekondigd in 2020 wereldwijd de eerste op blockchain draaiende overheid te zijn. En Amazon Web Services biedt nu ook diensten voor deze technologie aan. Het belang van blockchain is onmiskenbaar, alleen de vraag waar en wanneer deze technologie toe te passen, verschilt per supply chain.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl