Bijna helft online bestellers haakt af door teleurstellende leveropties

leveropties

Van de online gevulde winkelmandjes passeert 46 procent nooit de kassa, omdat er te weinig aflevermogelijkheden worden geboden. Dat blijkt uit een trendanalyse voor 2018-2019 van Delivery Experience Software-ontwikkelaar Paazl. Volgens Paazl laten steeds meer consumenten hun beslissing over belangrijke online aankopen voor de feestdagen afhangen van de leveropties van de webshop. Levering op dezelfde dag of een eigen keuze in de afleverdatum staan bovenaan het wensenlijstje van de shoppers.

Snelle levering leidt tot aankoop, toont het onderzoek aan. Maar liefst 77 procent van de consumenten gaat eerder tot aankoop over als een bestelling nog dezelfde dag geleverd wordt. Hetzelfde geldt voor de optie om zelf de dag van levering te bepalen (75%). Realtime updates over de levering van de bestelling blijken ook een handige tool om de consument over de streep te trekken, zegt 83 procent.

De analyse maakt verder duidelijk dat ook de trend om een online bestelling op te halen bij een pick-up point naar keuze, groeiende is: vorig jaar steeg het aantal consumenten dat zelf een online bestelling ophaalde met 16 procent en die trend lijkt zich volgens Paazl de komende jaren door te trekken.

Trends in het voordeel van de logistiek dienstverleners

De trends zijn niet alleen in het voordeel van de consument, maar ook in het voordeel van de logistiek dienstverleners, meldt CEO Bernard Schreiner van Paazl: ‘Tijdens de afgelopen feestdagen zagen wij oponthoud bij alle bezorgdiensten wereldwijd, omdat ze de grote volumepieken niet op wisten te vangen. Door de consumenten zelf de afleverdatum te laten bepalen of door ze zelf de pick-up-locatie te laten kiezen, wordt het aantal onsuccesvolle aflevermomenten in de drukste tijd van het jaar sterk gereduceerd.’