Bij Philips in Drachten werken mens en robot nauw samen

De fabriek van Philips in Drachten is ’s werelds grootste productie- en ontwikkelhuis voor consumentenapparaten. Bij het zeer innovatieve bedrijf leidde automatisering niet tot minder banen. Mens en robot werken er juist nauw samen, bericht het AD van 23 november 2016.

De vestiging in Drachten telt circa 2000 werknemers. Bijna 900 van hen bedienen, controleren, onderhouden en assisteren de minstens 260 hier opgestelde assemblagerobots. De Friese vestiging geldt inmiddels dan ook als ’s werelds grootste productie- én ontwikkellocatie voor consumentenproducten, aldus het AD.

Geen banenverlies

De productielocatie werd tien jaar geleden flink geautomatiseerd. Robots verrichten nu de extreem nauwkeurige handelingen én die waarbij grote hoeveelheden worden gedraaid. Volgens locatiedirecteur Pieter van Groos heeft dat niet tot banenverlies geleid. ‘Door flexibel en tegen lagere kosten te produceren, hebben we werk kunnen behouden. Automatisering is een middel voor innovatie in het maakproces en bij productontwikkeling.’

De aard van het werk is wél veranderd. Van Groos: ‘Vroeger sleutelden we met de hand aan machines, in de toekomst gaan onze operators daarvoor een tablet gebruiken.’ Met behulp van big data worden metingen verricht om de productie te verbeteren. Zo moeten algoritmen een productiefout tijdig signaleren. Verder worden apparaten door ze met het internet te verbinden steeds meer gepersonaliseerd. Ook dat heeft invloed op de productie.

Maakindustrie

De fabriek in Drachten huisvest ook de productielijn van Philips’ nieuwste product voor consumenten: OneBlade. Vooralsnog is dit apparaat, dat kan scheren, trimmen en stylen, alleen te koop in Duitsland, Frankrijk, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Nederland volgt in het voorjaar. De verkoopcijfers in het buitenland overtreffen de verwachtingen.

Volgens Van Groos laat de fabriek in Friesland zien dat maakindustrie in Noordwest-Europa toekomst heeft. ‘Daarvoor richten we ons continu op innovatie. Dat geldt voor alle producten én processen.’ Daarbij wordt vooral gekeken naar de markt: waaraan is behoefte? ‘OneBlade is daar een perfect voorbeeld van.’