Bevoorrading van cruiseschepen goede business voor B&S

B&S

B&S Group, de Dordtse groothandel in levensmiddelen en cosmetica, is stilaan groot geworden. Het bedrijf levert drank, voeding en cosmetica aan vrijwel alle grote Europese cruiserederijen, maar ook aan legerbases opererend in dienst van de Verenigde Naties en de Navo. Volgens hardnekkige geruchten maakt B&S zich inmiddels op voor een beursgang.

B&S bevoorraadt tal van cruiseschepen en kampementen, omdat het bedrijf overal ter wereld op gezette tijden kan leveren. ‘In de vier uur dat zo’n cruiseschip in de haven ligt, moeten de spullen aan boord. Het is onaanvaardbaar als je dan te laat bent’, meldt CEO Bert Meulman in het FD. Ook heeft B&S een vijftigtal winkels op dertien internationale luchthavens voor de verkoop van elektronica.

De basis voor het huidige B&S werd gelegd met de handel in taxfree-producten. In de jaren ’70 startte Willem Blijdorp zijn ‘Butterfahrten’: een vaartocht vanuit Delfzijl naar internationale wateren. Aan boord werden producten als boter, kaas en later vooral ook drank belastingvrij verkocht. Ook vandaag de dag wordt een deel van de producten nog opgeslagen in de Rotterdamse haven zonder ingevoerd te worden.

Anno 2018 telt het concern dertien grote distributiecentra; elf daarvan zijn in Nederland gevestigd. ‘Wij leveren liever hier vandaan’, verklaart CFO Gert van Laar. ‘Als je producten op de lokale markten opslaat, heb je ze steeds op de verkeerde plek, is onze ervaring.’ Het nieuwste distributiecentrum staat in Dordrecht, vlak naast het hoofdkantoor, en werd heel recent opgeleverd.

Beursgang

Bij B&S werken inmiddels 1500 mensen. Het concern boekte in 2017 een omzet van 1,5 miljard euro. Over een eventuele beursgang wil de CEO zich niet uitlaten, maar wel zegt hij in het FD twee aandeelhouders (Meulman zelf en grootaandeelhouder Blijdorp) voor een bedrijf van deze omvang te weinig te vinden. ‘Om dat op te lossen, wegen we nu alle mogelijkheden goed af.’

Bron: FD