‘Beschik je over SC-DNA, dan is het erg cool hier te werken’

[Dit artikel wordt u aangeboden door ASML]

De ASML-keten kent weinig grenzen. Bij het bedrijf, één van de parels van de Nederlandse maakindustrie, werken supply chain professionals elke dag aan nieuwe geavanceerde modellen waarmee ASML voorop wil blijven lopen. Harold Bol, Director Supply Chain Planning and Configuration Management: “Hoe kleiner de chipstructuren, des te complexer de machine. Grenzen kennen we niet, we blijven doorontwikkelen. Dat levert elke dag grote supply chain uitdagingen op.”

 
De cijfers die de producent van halfgeleidermachines op supply chain gebied kan overleggen zijn indrukwekkend. In de wereldwijde keten van de onderneming gaat 2,5 miljard euro aan voorraad om. Alleen al aan logistieke infrastructurele investeringen, waaronder planning en forecasting ICT-tools, geeft ASML jaarlijks veel uit. Toch zijn die getallen en systemen niet kenmerkend voor het succes van het bedrijf, meent Bol. De Director Supply Chain Planning and Configuration Management stelt dat de grootste uitdagingen zijn te vinden in het continu verhogen van de snelheid en flexibiliteit van de keten. “We kunnen altijd een business case maken om iets beter, sneller of slimmer te doen. Maar waar het onder aan de streep op neerkomt is, dat we moeten denken in de kosten voor de portemonnee van onze klanten. Zij moeten, dankzij onze machines, snellere en energiezuinigere chips kunnen produceren waarmee ze de concurrentie voor kunnen blijven.”

Uitdagingen in de supply chain

Hoe kleiner en sneller de chips, des te groter en complexer zijn de ASML-machines. “We produceren er op dit moment van het formaat zeer ruime woonkamer”, aldus Bol. De kosten van de producten zijn groot, het belang van uptime is nog groter. Een klant, bijvoorbeeld Intel, Samsung of TSMC, kan 72.000 euro per uur aan kosten maken wanneer een machine stilstaat. De SLA’s staan ASML een downtime toe van maximaal twintig minuten per maand. “Om aan die eisen te kunnen voldoen, zijn we sterk afhankelijk van technische- en supply chain talenten. We zoeken continu mensen die het leuk vinden om te werken aan uitdagingen.”

Bol omschrijft de supply chain van zijn werkgever als dynamisch. “Dat geldt bovendien voor alle aspecten van het bedrijf, van sales tot productie en logistiek. Heb je supply chain DNA in je, dan is hier werken erg cool.” De onderneming groeit hard en die groei kan in de komende jaren, onder andere dankzij de ontwikkeling van de EUV-techniek, nog een flinke boost krijgen. “Het is echt een uitdaging om middenin die snelle evolutie te zitten. Wie had tien jaar geleden voorspeld dat we nu films op onze mobieltjes zouden bekijken? Bij ASML moeten we nog een stap sneller werken.” De supply chain professionals bij het bedrijf gebruiken zeer geavanceerde modellen, voor alle onderdelen van het productie- en assemblageproces.

Wereldwijde productie en assemblage

ASML besteedt negentig procent van de productie aan machineonderdelen uit. Het denkwerk, de aansturing van de processen, de assemblage en de manier waarop de producten klant specifiek worden gemaakt, vinden voor een belangrijk deel plaats in Veldhoven.  Aanvullend beschikt het bedrijf over meerdere vestigingen in Azië en de Verenigde Staten. De ‘Roadmap 2018’ is het pad waarop de planning zichtbaar is, waarbinnen verbetertrajecten zijn gedefinieerd en het dient als forecasting document om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst. “Hoe dichter we bij de streefdatum komen, des te gedetailleerder de plannen zijn uitgewerkt.”

De Roadmap 2018 kenmerkt zich door de diepgang ervan, meent Bol. Dezelfde omschrijving is wat hem betreft te gebruiken voor zijn supply chain collega’s. Het werktempo is hoog binnen zijn afdeling. Werknemers die in dienst komen krijgen een goede begeleiding en kunnen veel steun van collega’s verwachten. “Toch zal het hoge tempo zeker opvallen, nieuwe professionals gaan snel aan het werk.” Volgens Bol volgt standaard een rondleiding in de fabriek. Die omgeving inspireert, al was het maar omdat een science fiction sfeer uitstraalt.

SC-professionals moeten keten flexibel en snel houden

De belangrijkste uitdaging die de supply chain professionals van ASML op hun bord hebben liggen is om de keten zo in te richten dat deze voldoende flexibel blijft, zodat te allen tijde de leveringsbehoeften van klanten is te voldoen. “Levertijden zijn redelijk lang, maar onze klanten gaan ervan uit dat ze op ons kunnen vertrouwen. Zij willen de nieuwste elektronische producten kunnen verkopen en onze machines spelen daarbij een sleutelrol. Dat is niet altijd een triviaal gegeven, het is wel altijd een grote uitdaging om het voor elkaar te krijgen.”

>> Lees meer: asml.com/scm