Ben & Jerry’s gaat samenwerken met Tony’s

Ben & Jerry’s

Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken. Het Amerikaanse ijsmerk heeft besloten zijn cacao voortaan via het Nederlandse chocolademerk in te kopen. Op die manier weet ook Ben & Jerry’s zich verzekerd van volledig slaafvrije chocola.

De nieuw aangekondigde samenwerking is er een tussen twee merken die zich beiden al jarenlang hard maken voor sociale rechtvaardigheid. Een ‘Chocolate Love A-Fair’, aldus Tony’s Chocolonely. Zo produceert Ben & Jerry’s al sinds 1978 ijs waar alleen ingrediënten aan te pas komen die Fairtrade-gecertificeerd zijn.

Ben & Jerry’s is nu ook het eerste ijsmerk dat zich aansluit bij de missie van de chocoladefabrikant om alle chocola 100 procent slaafvrij te maken en illegale kinderarbeid in de cacao-industrie te beëindigen. Dat doen ze door hun cacao voortaan in te kopen via Tony’s Open Chain. De cacao is daardoor volledig traceerbaar.

Open source-platform

Om de misstanden in de cacao-industrie aan te pakken, stelt Tony’s Chocolonely zijn ‘open source’-platform ook open voor andere bedrijven, zodat ook zij kunnen beschikken over alle benodigde kennis en tools. Tony’s Beantracker bijvoorbeeld, of het Child Labour Monitoring and Remediation System, dat bij alle partnercoöperaties van Tony’s is ingevoerd.

Dat het niet eenvoudig is om aan slaafvrije chocola te komen, bleek recent nog toen Tony’s bekendmaakte dit jaar geen chocoladeletters te kunnen leveren. Oorzaak was een salmonellabesmetting bij de Belgische fabrikant Barry Callebaut, waardoor de fabriek moest worden stilgelegd. Uitwijken naar een andere fabriek is dan geen optie voor Tony’s, omdat de traceerbaarheid van de cacaobonen daarmee in het geding komt.

Nieuwe producten

Om de Chocolate Love A-Fair te vieren, komen Tony’s en Ben & Jerry’s met een viertal nieuwe producten: twee chocoladerepen in de smaken brownie en strawberry cheesecake en een beker ijs in de smaak karamel-zeezout, evenals een vegan variant daarop. Het ijs ligt vanaf eind september in de supermarkt. De repen zijn begin 2023 in de schappen te vinden.