België haast onbereikbaar tijdens staking

De nationale staking afgelopen maandag in België maakte het land al vanaf zondagmiddag grotendeels onbereikbaar voor schip, trein en vliegtuig, aldus het FD van 15 december 2014. Met de staking werd geprotesteerd tegen de bezuinigingen van ruim elf miljard euro en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

Commerciële scheepvaart op de Westerschelde naar de haven van Antwerpen en van en naar Gent was al vanaf zondagmiddag niet meer mogelijk. En ook de Belgische spoorwegen ondervonden zondagavond al flinke problemen. De treinen van vervoersbedrijf NMBS zaten overvol omdat mensen op tijd hun bestemming wilden bereiken. Ook het luchtverkeer lag zondagavond al stil.

Het vrachtverkeer was eveneens opgeroepen het werk neer te leggen, net als scholen en openbare diensten. Veel bedrijven waren hierdoor gedwongen maandag de deuren gesloten te houden, omdat werknemers niet op hun werk konden komen.

De staking vormde de climax van een reeks regionale acties. Bart de Wever, leider van regeringspartij N-VA, meldde in het AD van 16 december 2014 dat de economie op deze manier kapot wordt gestaakt. Ondernemersorganisatie Unizo raamt de schade op 878 miljoen euro.