Belastingvlucht naar België neemt toe

BelgieHightechbedrijf ASML wordt verweten te profiteren van een fiscaal gunstige regeling in België. Voor dat doel is een groot deel van het eigen vermogen daar ondergebracht. Ook andere grote Nederlandse multinationals zoals Randstad en Heineken zouden zich hieraan bezondigen, meldt het FD. Volgens de krant ging het eind 2013 om een totaalbedrag van ruim twintig miljard euro voor negen concerns.

In een artikel van 12 maart 2015 meldt het FD dat de Nederlandse bedrijven profiteren van de zogeheten notionele interestaftrek. Dit is een fiscale regeling die in 2006 in België werd ingevoerd. Bedrijven mogen daarbij over hun eigen vermogen een fictieve rente berekenen die aftrekbaar is van de vennootschapsbelasting.

Het Veldhovense ASML maakt al vanaf 2007 gebruik van dit voordeel. In 2013 steeg het eigen vermogen aanzienlijk, van 1,2 miljard euro eind 2012 tot 3,6 miljard eind 2013. Volgens een woordvoerder is die stijging echter eenvoudig te verklaren. ‘We zijn als bedrijf de afgelopen twee jaar fors gegroeid. Bovendien kochten we in 2013 een Amerikaanse fabriek. Die hebben we vervolgens ondergebracht bij onze Belgische dochter. Dat betekent dus niet dat we 3,6 miljard euro op een Belgische bankrekening hebben staan.’

Géén Starbucks-praktijken

ASML benadrukt ook niet te kunnen worden vergeleken met een bedrijf als Starbucks. Deze koffieketen probeert zo weinig mogelijk belasting te betalen door het opknippen van het bedrijf in kleine bv’s. Die bedrijven verkopen goederen aan elkaar, betalen rekeningen aan elkaar en kunnen daardoor de hoogte van belastingen drukken. Deze constructie heeft Starbucks voor een groot deel in Nederland ondergebracht, overigens met goedkeuring van het Nederlandse ministerie van Financiën.

‘Dat concern brengt de R&D om fiscale redenen onder in Ierland. Wij ontwerpen en maken alles hier. Scheppen hier banen. Ook bij toeleveranciers en kennisinstituten. Dat we een deel van ons eigen vermogen hebben geparkeerd in België, is uitgebreid besproken met onze stakeholders. Het is gewoon een deel van ons financieel management’, aldus de woordvoerder van ASML.