Het belang van zin hebben en houden in je werk

Zo’n 80 procent van de werkenden is niet bevlogen en heeft eigenlijk niet zo veel zin in zijn werk. Zonde, stelt Godelieve Meeuwissen. ‘Zin in je werk hebben is zó lekker en heeft veel positieve bijwerkingen.’ Met haar nieuwe boek ‘Zin houden in je werk’ helpt Meeuwissen mensen ontdekken waarom ze niet zo veel zin meer hebben en wellicht belangrijker hoe je het zo snel mogelijk weer krijgt. Goed voor wie behoefte heeft aan zelfreflectie zo rond de jaarwisseling.

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling is een van de middelen die kan worden ingezet om weer zin in je werk te krijgen. ‘Ga eens in de eerste week van januari met een dikke jas aan een half uurtje ergens op een rustig plekje in de natuur zitten’, luidt een van haar adviezen. ‘Je gaat zitten en zegt hardop: “Wat wil ik dit jaar leren?” Je kunt het antwoord vinden door te kijken naar wat je raakt in de natuur. Het klinkt raar – althans dat vond ik in eerste instantie – maar kan goed werken.’ Zo was Erica, een logistiek manager, gefascineerd door het meebuigende riet bij een vijver en ontdekte zo haar leerthema ‘meebewegen’.

Gedoe

In haar coaching-programma’s ziet Meeuwissen vaak dat het managers ontbreekt aan enthousiasme voor hun werk. Ze durven het echter niet te uiten, omdat de randvoorwaarden goed zijn. Ze hóren het dus naar hun zin te hebben, maar zijn toch niet meer zo enthousiast over hun baan. Dat is jammer, vindt Meeuwissen. ‘Mensen die wel zin hebben in hun werk hebben meer zelfvertrouwen en zijn veel effectiever, omdat ze slimmere keuzes maken en minder last hebben van hun eigen “gedoe”. Ze kunnen beter omgaan met tegenslag en dagen zichzelf uit.’ Ze kan zó veel voordelen noemen van zin hebben in je werk dat ze er wel een boek over kan schrijven. En dat is dan ook precies wat ze deed.

Meeuwissen deed veel onderzoek voor het boek. ‘Het boek voelt dan ook als een diploma’, zei ze bij de boekpresentatie eerder dit jaar. Ze las wetenschappelijke boeken, verzamelde ervaringen van klanten en bundelde die in haar boek. Volgens haar kunnen managers ontzettend veel doen om zin te houden in hun werk en in haar boek beschrijft Meeuwissen drie niveaus: voor jezelf, als manager en op organisatieniveau.

Balans werk-privé op orde

Alberdine van Velzen van DailyFresh Logistics, die de boekpresentatie bijwoonde, geeft aan dat ze niet altijd even bewust bezig is om ervoor te zorgen dat iedereen plezier houdt in het werk. ‘Veel dingen doe je op gevoel en je hoopt altijd dat dat het gewenste effect heeft. Vanuit mezelf redenerend weet ik bijvoorbeeld dat de balans werk-privé altijd op orde moet zijn. Omdat logistiek vaak van vroeg tot laat is en ook nog eens zeven dagen per week, is het vrij gemakkelijk om een onbalans te krijgen.’

Als managing director van DailyFresh Logistics probeert ze daarom ook de juiste balans te vinden voor haar logistiek personeel. Om dit te bewerkstelligen wordt er gewerkt met roosters. ‘Op donderdag worden de roosters voor de week erop gemaakt. Iedereen kan dan aangeven een bepaalde dag vroeg of juist laat te willen starten in verband met privé-afspraken. Dat werkt altijd heel goed.’

Daarnaast is het volgens Van Velzen belangrijk eenieder twee keer per jaar te spreken. ‘In een dergelijk gesprek maken we doelstellingen en bepalen we de voortgang. Dit gaat dan vooral om doelstellingen die samen gedragen worden, gerelateerd aan de ambitie van een medewerker’, aldus Van Velzen, die daaraan toevoegt dat het talent van de medewerker op die manier steeds beter uit de verf komt.

‘Zin houden in je werk’ leest makkelijk weg. Er ligt geen specifiek managementmodel aan het boek ten grondslag, maar het staat barstensvol praktijksituaties en ervaringen. Meeuwissen stelt zich hierbij kwetsbaar op door ook uit haar eigen ervaringen te putten. Ze vertelt niet alleen hoe mensen om kunnen gaan met hun mindere kwaliteiten, maar ze beschrijft ook voor elk geval wat iemand heeft gedaan om zijn situatie te verbeteren. Dit is sóms heel persoonlijk en sóms is de oplossing generiek. Het is daarom zinvol alle tips goed tot je te nemen en ze echt te laten landen. Daardoor is het alleen geen boek dat je in een keer uitleest.

‘Zin houden in je werk, voor jezelf, je team & je organisatie’ (2017), Godelieve Meeuwissen.
Uitgever: BigBusinessPublishers, 176 blz., €20.

Oordeel: ****