Bedrijven schroeven productie terug

De economische motor van Nederland hapert. In reactie op teruglopende orderontvangsten schroeven bedrijven hun productie en personeelsomvang terug. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

In het Financieele Dagblad van 2 november 2011 geeft Arjan van Weele, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, toelichting op de Purchasing Managers Index-index. ‘Je hoeft geen expert te zijn om de economische ontwikkelingen voor de komende maanden te voorspellen.’

Voorraden wegwerken
Volgens Van Weele zou de Nevi-barometer in september al hebben aangegeven dat Nederland een neergaande conjunctuur tegemoet gaat. De index van oktober bevestigt dit. Bedrijven reageren op de economische tegenwind door voorraden weg te werken. De voorraad gereed product was voor de tweede maand lager en de achterstanden in productie werden fors kleiner, aldus Nevi.

Risico’s beperken
Volgens Van Weele proberen bedrijven hun risico’s te beperken, het kapitaalbeslag te verminderen en prioriteit te geven aan kostenreductie. Dit laatste uit zich in hun personeelsbeleid. ‘Op grond van de toekomstverwachtingen zijn bedrijven voor het eerst in anderhalf jaar gestopt met het aannemen van nieuw personeel.’De inzakkende economie betekent ook dat bedrijven maar mondjesmaat hun prijzen kunnen verhogen, omdat hun klanten anders weglopen.