Bedrijven maken amper gebruik van technologieën voor ESG-rapportages

ESG-rapportages

Directies van Nederlandse bedrijven zijn net als hun Europese collega’s zoekende naar dé manier om Environmental, Social en Governance (ESG)-verslaglegging binnen hun bedrijfsvoering te implementeren. Slechts acht van de drieëntwintig ondervraagde Nederlandse bedrijven maken hiervoor gebruik van technologie.

ESG-criteria zijn milieu-, sociale en bestuurscriteria voor de activiteiten van een bedrijf die gevolgen kunnen hebben voor de samenleving of het milieu. Diligent deed onderzoek naar de verslaglegging van deze ESG-data in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Er blijken in al deze landen grote verschillen in aanpak te zijn wat betreft verantwoordelijkheden en toegepaste kaders en technologieën.

Toenemende druk vanuit de EU

‘Met de toenemende druk vanuit de EU om de verslaglegging te gaan auditen, moeten bedrijven snel orde op zaken stellen en uniformiteit in hun verslaglegging realiseren’, stelt Hajo Jansen, Regional Vice President West-Europa van Diligent, een aanbieder van SaaS-oplossingen op het gebied van modern governance, risico, compliance, audit en ESG.

Volgens Jansen legt het ene bedrijf de verantwoordelijkheid bij een ESG-manager, terwijl een ander op een duurzaamheidscommissie leunt. En de kaders voor ESG-rapportages zijn bij de een gebaseerd op een eigen ontwikkeld systeem, terwijl anderen gebruik maken van GRI-standaarden, SASB, CDP, wetenschappelijke standaarden, UN Global Compact-principes of een combinatie daarvan.

Inzet van technologie in heel Europa nog beperkt

Op de vraag hoe ze ervoor zorgen dat ESG-gegevens net zo nauwkeurig zijn als hun financiële gegevens, antwoordden slechts acht van de drieëntwintig ondervraagde Nederlandse bedrijven dat ze technologie gebruiken die de verzameling data stroomlijnt en verifieerbare rapportages mogelijk maakt. De overige bedrijven vertrouwen op een commissie of manager zonder dergelijke technologie te gebruiken. Een enkeling geeft zelfs aan helemaal geen middelen te hebben om de kwaliteit van de gegevens enigszins te waarborgen.

In Duitsland, Frankrijk en Spanje, waar hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd, waren de resultaten in termen van technologiegebruik vergelijkbaar. Voor interne ESG-gegevens gebruiken slechts negen van de 25 bedrijven technologie in Duitsland, tien van de 23 in Frankrijk en negen van de 25 in Spanje. Voor voortdurende monitoring van ESG-gegevens van derden, zoals toeleveranciers, gebruiken negen van de ondervraagde Nederlandse en Franse bedrijven technologie en tien in Spanje en Duitsland.

Software voor ‘auditklare’ ESG-rapportages

‘Uit wat we van onze klanten horen, blijkt dat duidelijke en nauwkeurige ESG-gegevens een vereiste zijn voor de directiekamer van de meeste beursgenoteerde bedrijven in Nederland’, zegt Jansen. ‘Gezien het belang van ESG is het verrassend dat niet meer bedrijven technologieën gebruiken om hun eigen data en die van derden te monitoren. Software kan organisaties helpen ervoor te zorgen dat hun ESG-statistieken volledig en waarheidsgetrouw zijn, terwijl handmatige inspanningen worden verminderd.’

Volgens Jansen resulteert de oplossing van Diligent in een tijdsbesparing van 60 tot 80 procent bij het verzamelen, valideren en delen van emissiegegevens. ‘Met speciale softwareoplossingen kunnen besturen er zeker van zijn dat de informatie die ze ontvangen nauwkeurig en auditklaar is’, aldus Jansen.