Bedrijven laten kansen liggen in supply chain data-analyse

Maar liefst 40 procent van de logistieke bedrijven wereldwijd geeft aan dat hun mogelijkheden met betrekking tot data-analyse nog te beperkt zijn. Zij gebruiken data-analyse hoofdzakelijk om terug te blikken op het verleden. Dat terwijl bijna alle respondenten de meeste waarde zien in meer geavanceerde en voorspellende analytics, om zo dagelijks betere beslissingen te kunnen nemen op basis van data. Dat blijkt uit onderzoek van Supply Chain Digest (SCDigest) in opdracht van Qlik, specialist in visual analytics.

De bevindingen zijn het resultaat van een mondiaal onderzoek naar wat bedrijven doen met supply chain-data, welke mogelijkheden ze nu hebben en welke ze in de toekomst nodig achten. Aan het onderzoek ‘Leveraging Supply Chain Data for Competitive Advantage’ deden tweehonderd respondenten mee van over de hele wereld. Binnen het onderzoek is een breed scala aan sectoren vertegenwoordigd, waaronder (hightech) consumentengoederen, transport en logistiek, automotive, retail en industrie en ruimtevaart.

De onderzoeksresultaten tonen verder ook dat meer dan 88 procent van de respondenten geavanceerde analytische mogelijkheden bestempelen als een ‘uitstekende’ of ‘goede’ kans voor hun organisatie. Zij zijn dan ook óf al bezig met het uitbreiden van de analytische mogelijkheden óf hebben dit aangemerkt als topprioriteit voor de komende periode. Ondanks dat geavanceerde analytics op waarde worden geschat, geeft echter maar 10 procent van de logistieke organisaties aan het gevoel te hebben te beschikken over voldoende flexibele systemen, empowerment, data-visualisatie en supply chain risk-managementfunctionaliteiten.

Topprioriteit

‘Ondanks het vroege stadium van volwassenheid, zien veel organisaties potentieel in datamanagement en analyse’, aldus Dan Gilmore, president en hoofdredacteur van SCDigest. ‘Ze verwachten de besluitvorming in de supply chain te kunnen verbeteren met behulp van vooruitkijken en voorspellen. Niet geheel onverwacht heeft optimalisatie van datamanagement en analyse dan ook topprioriteit.’