BCC verwerkt afgedankte apparatuur in dc

In het distributiecentrum van BCC bij Schiphol heeft de elektronicaretailer een volwaardige milieustraat waar het afgedankte apparatuur kan verwerken. ‘Onze gratis bezorgservice is erg gewild en groeit natuurlijk ook door de toename van online verkopen. Dat leidt wel tot een veel grotere retourstroom aan verpakkingen’, zegt Jacco Timmerman, senior manager logistiek bij BCC, in het recent verschenen jaarmagazine van afvalmanagementbedrijf Sita.

WasmachineBCC beschikt over 56 winkels en een online verkoopkanaal. Logistiek vraagt de nodige capaciteit van de in totaal 1300 medewerkers. Dagelijks rijden er namelijk in twee ploegen minimaal zestig wagens door het land om grotere apparaten uit de schappen wit- en bruingoed af te leveren bij klanten. Bij aflevering nemen de medewerkers niet alleen de oude apparaten mee terug, maar ook het verpakkingsmateriaal van het nieuwe apparaat dat ze zojuist geïnstalleerd hebben.

Kostenneutraal

Op het piepschuim na (dat gaat in een persinstallatie en wordt verscheept naar China voor recycling) komen alle retourgoederen en verpakkingsmaterialen terug in het distributiecentrum van BCC waar afvalverwerker Sita het inhouse overneemt. De milieustraat in het dc draait namelijk volledig onder verantwoordelijkheid van Sita.

Timmerman: ‘Ik streefde in eerste instantie naar meer netheid en orde, maar vond dat ook de afvalscheiding beter kon. Op basis van het voorstel van Sita wilden wij wel investeren in de aanschaf van drie perscontainers: twee voor papier en karton, een voor kunststof. Het resultaat is dat we nu volledig scheiden, minder rommelig werken en dat we geld verdienen. Met de opbrengst van papier, karton en kunststof is de verwerking ervan nu min of meer kostenneutraal.’