Banen weg bij Unox-fabriek in Oss

Unilever schrapt de komende twee jaar 43 van de 335 banen bij Unox in Oss. Het voedingsconcern wil ‘de logistieke stromen’ van de fabriek verder automatiseren om de kosten te verlagen. Dat meldt de NOS op 4 juli 2016.

Unilever produceert in Oss onder meer de bekende rookworsten, knakworsten en soepen in blik. Volgens een woordvoerder is de productie momenteel echter te duur. ‘We gaan de productie automatiseren en moderniseren om de fabriek weer gezond te maken voor de toekomst.’ De reorganisatie kost Unilever 4 miljoen euro.

Het concern kondigt aan het personeel te gaan trainen, zodat de werknemers straks breder inzetbaar zijn. Daarnaast wordt het logistieke proces verder geautomatiseerd. Ook gaat het bedrijf de blikken verpakking van worsten en soepen dunner maken. Volgens Unilever verdwijnen de banen zoveel mogelijk via natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Ook onrust in Rotterdam

Unilever is trouwens niet alleen in Oss met een reorganisatie bezig. Ook in Rotterdam is er onrust ontstaan onder het personeel omdat daar sprake is van het verplaatsen van 200 financiële en ICT-functies naar landen als India en de Filippijnen. De Centrale Ondernemingsraad keurde dit plan overigens recent nog af.