Balkenende: inspiratie uit VOC in ‘Canon van de supply chain’

De aandacht voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de geschiedenis van de supply chain is helemaal weer terug. Tijdens de Nationale Distributie Dag op 31 mei 2012 sprak oud-premier Jan Peter Balkenende enthousiast over het boek ‘Canon van de Supply Chain’ dat hij aan het lezen was. Volgens Balkenende kunnen bedrijven veel leren van de logistieke ervaringen van Alexander de Grote, de Romeinen en de VOC die in dit ‘mooie’ boek zijn beschreven.

Nauw samenwerken

Deze week sprak Balkenende, tegenwoordig partner bij Ernst & Young, tijdens een collegereeks op de Erasmus Universiteit voor ondernemers over internationalisering. Hij haalde zelf weer zijn veel besproken opmerking over de gewenste VOC-mentaliteit uit 2006 aan. Geïnspireerd door het hoofdstuk over de VOC in het boek ‘Canon van de Supply Chain’ beschreef hij tijdens het college hoe Nederland in de Gouden Eeuw het welvarendste land in de wereld was.

Dit succes was te danken aan een paar honderd ondernemende schippers, reders en kooplieden die nauw samenwerkten. Dat leidde tot het eerste beursgenoteerde bedrijf met aandeelhouders ter wereld, namelijk de VOC. Met veel innovatie, durf en gemeenschapszin wisten de participanten de zeeën en het handelsverkeer te domineren. Samen vonden ze uit hoe ze de handel moesten organiseren, hoe ze sneller gestandaardiseerde moesten bouwen en betere kaarten te maken.

Balkenende kreeg het boek ‘Canon van de Supply Chain’ van auteur Martijn Lofvers van Supply Chain Magazine op 24 april 2012 na afloop van een presentatie bij Unilever over duurzaamheid. Het boek, verschenen in 2009, is voorgepubliceerd in Supply Chain Magazine.

> Download hier het VOC-hoofdstuk uit ‘Canon van de Supply Chain’ (PDF)

Ontvang het boek ‘Canon van de Supply Chain’ bij een jaarabonnemnt op Supply Chain Magazine