Babymelkpoeder belangrijkste exportproduct naar China

babymelkpoeder

Babymelkpoeder is inmiddels het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar China en Hongkong. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlands babymelkpoeder is er erg in trek sinds in 2008 baby’tjes overleden aan vergiftigde Chinese babymelk.

In de eerste zeven maanden van dit jaar werd er voor 730 miljoen euro babymelkpoeder naar China en Hongkong geëxporteerd. Daarmee zet de groei van eerdere jaren verder door. Een groot deel van de export naar Hongkong komt uiteindelijk in China terecht. Voor deze speciale administratieve regio binnen China gelden namelijk minder strenge importregels.

Vrijwel de hele groei heeft plaatsgehad sinds 2008, het jaar dat in China een melkpoederschandaal uitbrak waarbij baby’s overleden door melk die was aangelengd met giftig melamine. Sindsdien vertrouwen veel Chinezen hun eigen fabrikanten niet meer en is er veel vraag naar babymelkmelkpoeder uit andere landen.

Vervijftigvoudigd

De afgelopen tien jaar is de Nederlandse export van babymelkpoeder naar China en Hongkong vervijftigvoudigd. Volgens Roelof Joosten, topman bij zuivelproducent Friesland-Campina, heeft Nederland een goede reputatie als zuivelland. ‘Wij hebben fabrieken in Nederland staan die goede producten maken. Dat vinden de Chinezen ook.’

In de eerste zeven maanden van 2015 is al voor 1,1 miljard euro aan babymelkpoeder geëxporteerd. Gevolg van het exportsucces is wel dat er in Nederland zelf schaarste is in de winkels. Daarom gelden er strenge aankooprestricties die moeten voorkomen dat handelaren de babymelk hier op grote schaal opkopen om vervolgens door te verkopen in China.