Aviko moet groeispurt gaan maken

Fritesfabrikant Aviko trekt 200 miljoen euro uit om extra fabrieks-capaciteit te realiseren. De investering komt ten goede aan zowel bestaande als nieuwe fabrieken. De tweede aardappelverwerker van Europa verwacht dat de internationale vraag naar frites en andere aardappelproducten aanhoudt. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, is een groeispurt noodzakelijk. Dat meldt het FD van
10 februari 2017.

Landbouwcoöperatie Cosun, het moederbedrijf van Aviko, steekt dit jaar al 70 miljoen euro in de uitbreiding en verbetering van de fabrieken. Aviko heeft vijf fabrieken in Nederland en zeven in het buitenland, waaronder twee in China. Volgens directievoorzitter Robert Smith van Cosun is de kans reëel dat er ook bedrijven worden aangekocht.

Aviko moet dus een groeispurt gaan maken. Ook van de twee joint ventures die de onderneming is aangegaan in China heeft het management hoge verwachtingen. Er wordt ter plaatse inmiddels een omzet van 40 miljoen euro gedraaid en de vooruitzichten voor het bedrijf in die regio zijn positief.

En Aviko kán ook gaan investeren: de winst in 2015 bedroeg 18 miljoen euro en ook 2016 was een goed jaar voor het bedrijf. De prijzen van frites, vlokken en andere producten stegen en voor de eerste maal realiseerde Aviko ook meer omzet dan Suiker Unie, de andere grote tak van moederbedrijf Cosun: 820 tegen 780 miljoen euro.