Autoproductie Mitsubishi ligt maandenlang stil

Mitsubishi Motors staakt voorlopig de productie van vier modellen auto’s in verschillende Japanse fabrieken. De fabrikant is in opspraak geraakt omdat langdurig verkeerde informatie is verstrekt over het benzineverbruik van vier typen wagens.

Uit onderzoek is gebleken dat de cijfers van in totaal 625.000 auto’s gemanipuleerd zijn, bericht het NRC op 21 april 2016. Ook autofabrikant Nissan, die het gesjoemel ontdekte, wordt meegetrokken in het schandaal. Mitsubishi levert Nissan auto’s die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De in opspraak geraakte modellen worden alleen in Japan verkocht. Twee ervan worden gemaakt voor Mitsubishi zelf, de twee andere voor Nissan.

De autofabrikant heeft inmiddels toegeven al sinds 1991 het brandstofverbruik van zijn wagens incorrect te testen. Vorige week kondigde het concern aan een onderzoekscommissie met externe experts op te richten om het schandaal te onderzoeken. De productie van de in opspraak geraakte typen auto’s is in ieder geval voor de komende maanden stilgelegd. Mitsubishi is Japans zesde grootste autobouwer.

Emissiefraude Volkswagen

Autofabrikanten staan al enige tijd extra onder druk sinds de emissiefraude bij Volkswagen aan het licht kwam. De affaire bij Mitsubishi volgt op recente vergelijkbare zaken bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS, omdat ze verbruikscijfers rooskleuriger voorstelden dan ze waren. Ford heeft toegegeven dat zijn hybrides minder zuinig zijn dan eerder aangekondigd.