‘Automatisering noodzakelijk om marktpositie veilig te stellen’

Van de Nederlandse groothandelsbedrijven is 77 procent van mening dat automati-sering onderdeel moet zijn van het strategisch bedrijfsplan. Dit om hun marktpositie veilig te stellen tegen meer concurrentie, hogere klanteisen, veranderende wet- en regelgeving en prijzen en marges die onder druk blijven staan. Dat blijkt uit onderzoek van Visma Software. Bijna een derde van de respondenten geeft aan dat automatisering van handelsprocessen veel vaker besproken wordt dan drie jaar geleden.

Ruim driekwart van de ondervraagden zegt in het onderzoek van de bedrijfssoftwareleverancier dat prijzen en marges op eigen producten onder druk blijven staan. Concurrentie vanuit andere schakels uit de keten is van toepassing bij drie op de vier respondenten. Maar liefst 58 procent meldt dat er sprake is van meer concurrentie uit andere schakels uit de keten dan drie jaar geleden.

Op de vraag of hun klanten verwachten dat het handelsbedrijf meer producten op voorraad houdt dan drie jaar geleden, geeft meer dan de helft van de respondenten aan daar niets van te merken. Ruim een derde meldt dat dat wél merkbaar is; klanten vragen expliciet om meer producten uit voorraad dan drie jaar geleden.

Tegelijkertijd geeft 64 procent van alle door Visma ondervraagde handelsorganisaties aan dat klanten een kortere leveringstermijn verwachten dan drie jaar geleden. Opvallend is verder dat ongeveer een derde van de ondervraagden aangeeft dat zij in de komende twee jaar hun verdienmodel moeten aanpassen om concurrerend te blijven.

Papierloze handel

Uit het Visma-onderzoek naar de trends onder voorraadhoudende handelsbedrijven blijkt verder dat het gebruik van papier en fax de afgelopen drie jaar gehalveerd is. Ook geeft 80 procent van de groothandelsbedrijven aan dat hun klanten een digitale factuur willen ontvangen; 71 procent van de groothandelaren zegt dat hun klanten digitaal willen bestellen. Visma concludeert dan ook dat het tijdperk van elektronische en papierloze handel definitief aangebroken lijkt te zijn.