ASML wint Nederlandse Logistiek Prijs 2013

ASML is uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs 2013. Volgens de jury wist de chipmachinefabrikant de afgelopen jaren de supply chain dusdanig in te richten en aan te sturen dat het zich tijdig en effectief kan aanpassen aan sterk cyclische marktomstandigheden. ‘Het besturen van de keten zit jullie in het hart’, zei Walther Ploos van Amstel tijdens de uitreiking bij Electrolux in Alphen aan de Rijn op 7 november 2013.

 

De jury ziet bij ASML drie innovaties die een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven vervullen: concurrent engineering, leiderschap in de supply chain en de after sales service. ASML werkt met het principe van concurrent engineering om de time-to-market te verkorten; producten zijn nog in ontwikkeling terwijl ze al gemaakt worden. ‘Het probleem was dat de ontwikkeling van de machines te lang duurde. We moesten sneller. Dat is de drijfveer geweest achter concurrent engineering’, zei Harrie de Haas, die namens ASML de prijs in ontvangst nam.

Leiderschap

NL Logistiek PrijsASML heeft voor de productgerelateerde inkoopwaarde zo’n 600 toeleveranciers. Circa zestig van hen zijn goed voor tachtig procent van de inkoopomzet, waarvan een deel direct betrokken is bij de ontwikkeling van de machines. Het toeleverende netwerk gaat tot wel zeven niveau’s diep, met een paar duizend verschillende componenten die in kleine aantallen klantspecifiek (voor ASML) worden gemaakt. Ook een beperkt aantal logistiek dienstverleners is als strategische ketenpartner betrokken bij levering van machines aan producenten van halfgeleiders over de hele wereld. De manier waarop ASML het netwerk van toeleveranciers bestuurt is van hoog niveau. Zo meldt het laudatio.

After sales service

NL Logistiek Prijs2Producenten van halfgeleiders verwachten dat ASML zorgt voor lage integrale kosten bij een hoge beschikbaarheid van de machines. Dat betekent dat ASML zich naast op de productie van state-of-the-art-machines moet richten op het verlenen van een effectieve after sales service. Elke seconde storing kost een klant twintig dollar, dus een supply chain waarmee betrouwbare leveringen van onderdelen gewaarborgd kunnen worden, is vereist.

 

Dominantie

Vorig jaar werd de dominantie van ASML op de wereldmarkt van chiptechnologie al bevestigd toen de Amerikaanse chipfabrikant Intel 3,3 miljard euro investeerde in ASML. Het Nederlandse bedrijf was toen al anderhalf jaar op zoek naar een manier om de miljarden die nodig zijn voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie chipmachines met afnemers te delen. Intel was in 2012 de eerste die toehapte. Hoewel hier tijdens de uitreiking niet over gesproken werd, was de boodschap van de jury helder. ‘De jury is trots. We vinden jullie een echte inspiratiebron’, aldus Ploos van Amstel.

De Nederlandse Logistiek Prijs werd voor de negende keer uitgereikt. Vorig jaar kende de vereniging Logistiek management de prijs toe aan Connekt. Eerder winnaars waren Wehkamp, Hema, Heineken, Philips Lighting, Ortec, Sabic en ID&T.